9.–15. dubna 2024
Aktuální
vydání
15
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Dvě perly jsou národními památkami

27. 2. 2018

|
Tisk
|

Čeho si generace věřících cení už po staletí, ocenil oficiálně i český stát: novými národními kulturními památkami se staly dvě perly českobudějovické diecéze – Klokoty a Římov.

Vydání: 2018/9 Jak prožívají půst naši sousedé?, 27.2.2018, Autor: Radek Gális

Příloha: Diecézní zpravodajství - Českobudějovická diecéze


„Jsme velmi rádi, že se do tohoto seznamu dostala obě významná poutní místa. Může to být další z kroků duchovní obnovy národa,“ raduje se generální vikář Mons. David Henzl a dodává: „Římov i Klokoty byly ještě před druhou světovou válkou hojně navštěvované poutníky. Například do Římova jich zavítalo až 80 000 ročně. Nyní jsou to stovky.“
Díky očekávaným dotacím z Evropské unie, o kterých se jedná, bude možné římovský areál opravit. „Doufáme, že lidé budou obdivovat nejen historii a umění, ale že zdejší atmosféra přispěje i ke zklidnění a promýšlení duchovního poselství,“ přeje si generální vikář.
Zjevení na louce
Římov byl zbudován řádem jezuitů v roce 1650 a jeho dostavba trvala několik desetiletí. Roku 1626 měl jezuita P. Jan Gurre při modlitbě breviáře na římovských loukách zjevení, ve kterém spatřil Krista s křížem a Pannu Marii. Kristus mu prý řekl: „Chci na tomto místě spasit svůj lid.“ A Panna Maria dodala: „A já tu chci mít svůj domek a přebývat mezi vámi.“
Římovská krajina připomíná krajinu jeruzalémskou, a proto se jezuité rozhodli v době, kdy poutníci nemohli putovat na posvátná místa, postavit zde tzv. český Jeruzalém. Nejdříve byl zbudován Loretánský domek – místo, kde žila Panna Maria a kde došlo ke zvěstování. Následně zde vyrostly ambity, do nichž byly umístěny mariánské lunety, na kterých je zaznamenán život Panny Marie ve 34 zobrazeních. Následovalo vybudování kostela, který byl zasvěcen třetí Božské osobě, tedy Duchu Svatému. Současně byly budovány římovské pašije v podobě 25 zastavení rozmístěných po krajině v délce 6,5 km. Vzácné sochy z křížové cesty se staly po roce 1989 několikrát cílem zlodějů, takže byly uklizeny do bezpečí.
Jihočeská Fatima
„Také poutní areál Klokoty má významné postavení,“ pokračuje Mons. David Henzl. „Jeho jméno se odvozuje od výrazu pro proudící vodu v řece nebo od klokočového keře, z jehož plodů se vyráběly růžence. Údajně se na místě dnešního kostela pasáčkům ve 14. století zjevila Panna Maria v podobě krásné dívky, která je vyučovala o Bohu a nakonec byla před jejich zrakem vynesena do nebe. To je důvodem, proč je zdejší místo zasvěceno Panně Marii Nanebevzaté,“ zdůrazňuje David Henzl a připomíná, že ke konci 17. století zde působil řád benediktinů.
Význam místa je podle generálního vikáře zřejmý. „Ačkoli od zjevení Panny Marie v Klokotech a zjevení Panny Marie v portugalské Fatimě je značný časový odstup, poselství je stejné. Konec 14. století byl dobou plnou zmatků, vzniklo dvojpapežství, trojpapežství a následně v Čechách vypukly husitské války. Poselství ve Fatimě pak zaznělo v době 1. světové války, která přispěla k ohrožení duchovních hodnot v Evropě. V obnově obou poutních míst spatřujeme prvopočátek národní obrody v duchu a pravdě,“ zdůrazňuje David Henzl. „Děkujeme všem, kteří se o to zasloužili, i těm, kteří na obnovu přispějí prostřednictvím veřejných sbírek,“ dodává.
Poděkování předkům
Klokotští přijali zprávu s radostí. „Beru to jako ocenění a poděkování pro naše předky, kteří poutní místo vystavěli,“ říká místní kněz P. Jiří Můčka OMI. „Vidím v tom i úsilí všech generací farníků včetně té současné, kteří se zasloužili o to, že místo je stále plné života. Děkuji i městu Tábor, které nám finančně pomáhá při opravách areálu. Pokud sem teď začne jezdit víc turistů a poutníků, kteří na Klokotech zakusí pokoj a blízkost dobrotivého Boha a staletími prověřenou přímluvu Panny Marie, budu moc rád,“ dodává P. Jiří Můčka.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou