26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Dvacet let práce pro rodinu

2. 6. 2015

|
Tisk
|

Motto: „Dům rodin je v mých očích radostným zastavením, oázou lidské solidarity, studánkou, z níž je možné čerpat síly na další životní cestu. Takové zařízení si zaslouží naši plnou podporu, aby mohlo své poslání naplňovat v míře nejplnější.“ (Jaroslav Šturma, dětský psycholog)

Vydání: 2015/23 Začaly evangelizační Dny víry, 2.6.2015, Autor: Ludmila Janžurová

Příloha: Zachraňme Dům rodin ve Smečně

Dnešní rodina je pod tlakem. Když jsme byli mladými manžely s dětmi, přemýšleli jsme, jak zabránit, aby se naše rodina dostala do problémů, aby se rozpadla. Plán, který jsme původně vymysleli pro sebe a své přátele, se díky pomoci a nezištné spolupráci upřímných a nadšených lidí rozrostl v dílo, které dnes slouží mnoha rodinám i jednotlivcům z celé republiky.
Dům rodin ve Smečně – místo setkávání rodin, dětí, manželských dvojic, kde všichni tito lidé nacházejí podporu, přátelství, účinnou odbornou pomoc, odpočinek a inspiraci, by dnes nestál bez pomoci ochotných lidí, kteří chtěli svůj čas a energii věnovat druhým, bez podpory štědrých dárců, bez modliteb našich příznivců, bez ukotvení celého díla v Bohu.
Během dvaceti let provozu domu nás potkalo mnoho zkoušek. S každou těžkostí jsme se těšili, že poté, co ji překonáme, už bude jen dobře: ať už jsme dům museli koupit, abychom o něj nebyli připraveni, či opravit, aby mohl dál sloužit. A vždy se nakonec objevila nová rána. Po rozsáhlé rekonstrukci zahájené v roce 2008, abychom mohli dům zpřístupnit lidem s postižením, rozšířit jeho kapacitu a doplnit jej o kapli, vznikl dvoumilionový dluh. Nepodaří-li se nám ho včas vyrovnat, budeme nuceni budovu prodat a svou práci ukončit.
Stále však doufáme, že Bůh, který si nás s manželem s humorem sobě vlastním vyhlédl, abychom dům pro rodiny založili a vedli, ač k tomu nemáme žádnou kvalifikaci – který nás obklopil tolika ochotnými a nadšenými lidmi, již věnovali projektu svůj čas, energii i peníze, a který nám pomohl přestát všechny zkoušky, připravuje i nyní dobré řešení. V počátcích našeho společného díla jsme dům svěřili svaté Zdislavě – patronce rodin. Věříme, že i ona v roce, kdy si připomínáme dvacet let od jejího svatořečení, zasáhne svou přímluvou, třeba i skrze vás, čtenáře této přílohy Katolického týdeníku. Předem vám všem, kdo se rozhodnete připojit k záchraně Domu rodin Smečno, ze srdce děkujeme.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou