26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Dva světy

2. 4. 2015

|
Tisk
|

Minulý týden jsem během pár hodin navštívil místa, která snad ani nepatří na jednu planetu – chudinský slum v Kalkatě a pohádkové město uprostřed pouště – Dubaj. Stalo se to při mém návratu z Indie, protože právě v Dubaji jsme přestupovali na druhé letadlo a díky pár hodinám času jsem si mohl tohle město i trochu prohlédnout.

2.4.2015, Autor: Tomáš Kutil

Slum v Kalkatě je špinavé a zapáchající místo lemované horami odpadků. Lidé v něm žijí v jednoduchých chýších zbudovaných z toho, co je zrovna po ruce. Jako zdroj vody slouží řeka, jejíž voda připomíná ze všeho nejvíc kanalizační stoku. Mouchy odhání malé čoudící ohně. Lidé jsou zde schopni přežít za 19 rupií na den, což je asi 8 korun. Přesto jsem tam viděl úsměvy, radost z dětí a chuť do života.
Dubaj sice vyrostla a stále ještě roste v poušti, ale Evropan si v ní připadá jako zaostalý chuďas – je tam největší letiště světa, nejvyšší budova světa a největší obchodní centrum na světě, uvnitř něhož je vybudováno umělé jezero. Uprostřed dalšího nákupního centra je největší umělá lyžařská sjezdovka na světě. Jeden okraj Dubaje tvořilo pobřeží, které ale šejkům přišlo malé, a tak si vybudovali několik umělých poloostrovů. Člověk si tam může prohlédnout i nejdražší hotel světa, nejlevnější pokoj stojí 60 000 korun na noc. A ve výčtu superlativů by se dalo pokračovat. Téměř každá budova v Dubaji je architektonický originál, včetně mrakodrapů, a všechny dávají jasně najevo: „Na nás hned tak někdo nemá, podívej, co si můžeme dovolit.“
Vidět tyhle dva světy takhle krátce po sobě je opravdu šok. Říkal jsem si, jak by asi reagoval Ind ze slumu, kdyby se dostal do Dubaje a jak by se zajištěný manažer z Dubaje cítil uprostřed slumu. Nevím, pro koho z nich by to byl větší šok. Když jsem se ale díval do tváří lidí v Dubaji a v Kalkatě, neměl jsem pocit, že jsou ti ze superměsta na kraji Perského zálivu šťastnější. Asi ani ono na odiv stavěné bohatství nebude zárukou šťastného a spokojeného života.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou