16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Dům pro všechny

18. 5. 2005

|
Tisk
|

18.5.2005

V místech, kde dnes stojí dobříšské Pastorační centrum svatého Tomáše, nebylo před rokem a půl po stavbě ani památky. Koneckonců od loňského září, kdy byla budova slavnostně otevřena za přítomnosti kardinála Miloslava Vlka, se také mnohé změnilo. 'U samého zrodu stála myšlenka, že to nebude fara, ale dům farnosti. Proto vedle činností pro věřící je tu například mateřské centrum pro maminky s dětmi, výtvarná dílna nebo víkendové čajovny, které jsou otevřené všem,' říká místní kněz Stanislaw Góra. 'Vznikla Farní charita, zavedli jsme šatník, kam můžou lidé přinášet oblečení, které nepotřebují, nebo si ho naopak brát. Všechno to teprve rozjíždíme a zjišťujeme potřeby lidí,' říká kněz.

Důkaz, že pastorační centrum stojí na správném místě, našel otec Stanislaw ve farní kronice z roku 1939. Pater Nádvorník v ní psal, že odchází z Dobříše proto, že se mu nepodařilo prodat starou faru a místo ní postavit novou, která měla sloužit okolí. 'Psal o čtyřech místech a jedno z nich je to, kde teď budova stojí. Pro mě byla obrovská čest, že jsem tu myšlenku mohl po dvaašedesáti letech uskutečnit.' Přesto prý byl zpočátku problém přesvědčit některé lidi o prodeji staré fary.

Přes pravidelné sbírky a sponzorské dary nejen z Česka, ale i z Německa, Itálie a Polska, schází Pastoračnímu centru svatého Tomáše jeden a půl milionu korun. 'Chystáme takové letáčky, kde chceme ukázat, že stačí přispět jen trochu, ale když nás bude hodně, dokážeme splatit dluh a nastartujeme provoz, který je nasměrován hlavně na budoucí pokolení,' říká P. Stanislaw Góra.

(kab)
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou