26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Duchcovští objevovali koledníky a víru

12. 1. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/3 Jednota křesťanů, 12.1.2011, Autor: Václav Štaud

Severočeský Duchcov se dočkal v sobotu 8. ledna překvapení. Jeho obyvatelé letos poprvé uviděli Tříkrálovou sbírku. A hlavně se nestačili divit, když zjistili, že se zde jedná o iniciativu stovky kilometrů vzdáleného Vranova nad Dyjí.

Se souhlasem biskupů zapojil před 12 roky vranovský farní tým do svého evangelizačního působení jako desátou farnost Jeníkov v severních Čechách. „Dnes už Jeníkov začíná dýchat vírou. Nejenže tu Tříkrálová sbírka již úspěšně proběhla, ale jeníkovská mládež nám ji také pomohla uspořádat v sousedním Duchcově,“ vysvětluje moderátor farního týmu P. Marek Dunda. A dodává: „Během pěti hodin se našim 27 skupinkám podařilo projít úplně celý Duchcov, kde jsme pocítili nečekaně vlídné přijetí. Možná také proto, že se k nám rychle připojil houf místních dětí. Zpívaly a vybíraly s námi. Musel to být pro ně silný zážitek, když jsme od nich na závěr slyšeli tolik upřímných proseb, abychom za rok přijeli znovu. Líbily se i kostýmy, jimiž koledníky vybavily šikovné ruce našich děvčat.“ Při závěrečné děkovné mši v Jeníkově byly pak plné pokladničky předány představitelům Oblastní charity Most, aby výnos mohl pomoci hlavně občanům na severu Čech. Kromě finančního přínosu měla sbírka i svůj význam duchovní. Řada místních lidí se totiž mohla poprvé setkat s vírou či knězem. „Často otevírali dveře s nedůvěrou, ale vždy jsme se rozcházeli velmi přátelsky. Bez ohledu, zda to bylo u lidí štědrých, nebo u těch, co nechtějí nebo nemohou rozdávat. Vyslechli jsme řadu dojemných příběhů a ověřili si, že podobné misie jsou pro společnost šancí. Pěkné zážitky jsme si odnášeli i z romského sídliště – nečekali jsme, kolik občanů zde bude při té příležitosti žádat požehnání svým příbytkům. Já i přítomný jáhen jsme s tím měli plné ruce práce,“ chválí výsledek tříkrálového koledování P. Marek Dunda. Také dětští účastníci byli plni dojmů a zpáteční cesta byla vyplněná jejich někdy až překotnou výměnou. „Byl to tak úžasný den, že se mi ani nechce jít domů,“ svěřila se večer při vystupování z autobusu desetiletá Sabina.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou