26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Druhé zastavení - zúžená vozovka

18. 3. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/12 Velikonoce v lidových zvycích, 18.3.2008, Autor: Aleš Palán

Příloha: Doma

Velikonoce jsou základním tajemstvím víry každého křesťana. Přesto se mnozí mladí manželé nemohou velikonočních obřadů už několik let zúčastnit. Potřebují být se svými dětmi, které nemá právě v tuto chvíli kdo hlídat. Jít s dětmi do kostela? To je těžko proveditelné, obřady jsou pro děti příliš dlouhé. Skoro v každé farnosti tak znají model, že někteří dospělí na Velký pátek a Bílou sobotu nebyli už několik let v kostele.
V Poličce je tomu jinak. Zdejší děti jsou zvyklé v neděli chodit na svoje dětské mše svaté a umějí při nich být potichu a nerušit dospělé. „Protože jsou děti už vycepované, napadlo nás, že bychom mohli zavést také velikonoční obřady pro rodiny,“ vysvětluje poličský farář Rudolf Zahálka.
Ve čtvrtek, pátek a sobotu Svatého týdne jsou tak od 16 hodin obřady pro rodiny s dětmi, od 18 hodin pro farnost. V sobotu se farnost schází ve 20 hodin.

Nácvik
„V sobotu před Květnou nedělí se scházíme na nácviku. Vloni přišlo 50 dětí. Musím říct, že děti obdivuju,“ nezastírá své pocity poličská katechetka Alena Sienská. Nácvik trval přes dvě hodiny a děti to celou dobu zajímalo, nerušily a těšily se na další nácvik.
Na Zelený čtvrtek se v Poličce nohy umývají mužům – tatínkům. I to bylo potřeba s dětmi nacvičit. Při bohoslužbách na Zelený čtvrtek si poličští věřící při pozdravení pokoje nepodávají ruku jen se svými sousedy v kostelní lavici, ale rovnou se všemi zúčastněnými. „Necháme si na to čas, já v tu dobu úplně odejdu od oltáře,“ říká Rudolf Zahálka. „Podávání rukou trvá maximálně dvanáct třináct minut, ale když se to opravdu prožije – a děti to umějí – je to síla,“ vypráví farář. Děti berou zcela vážně, že každý má na dlani své srdce a každému ho stiskem ruky předá.
Největší zážitek pro poličské děti? Velký pátek! V Poličce se totiž i děti pravidelně účastní prostrace, i ony padají v kostele na tvář. Na koberec vprostřed kostela je natažen dlouhý pruh látky fialové barvy. Od předních lavic až po kůr na něm leží zhruba 80 dětí.
I to se nacvičuje – dívky natáhnou látku a děti v tichu a usebrání leží. Co přitom nesmějí dělat? „Kopat a šťouchat se,“ vědí poličské děti. A skutečně: leží klidně vedle sebe. „Když jsme to zkoušeli, ležely děti minutu. Minuta bez hnutí a beze slova je pro děti hodně dlouhá. Přesto to všechny děti vydržely,“ pochvaluje si katechetka. Při loňských obřadech ležely děti dokonce dvě a půl minuty – a ještě se jim to zdálo být krátké: „Paní katechetko, vy jste nás ošidila!“ volaly potom. Neošidila, všechno bylo důkladně stopováno. Dokazuje to jen hloubku prožitku, který při správném vedení mohou i děti o Velikonocích absolvovat.

To děti dodávají obřadnost
„Prožívat liturgii dokážou děti mnohem intenzivněji než my dospělí,“ říká pro mnohé dospělé poněkud nečekaně farář Zahálka. „Velikonoční obřady s dětmi jsou úžasně silným zážitkem. Právě děti tomu dávají tu obřadnost,“ dodává. Obřady Bílé soboty jsou pro děti zkráceny – nedělá se čtení, je zkrácený Exsultet, důraz je kladen na obnovu křestního slibu. „Všechny děti udělají ,pac‘ a já je pomazávám olejem křtěnců. Dobře znají duchovní význam pomazání – je to ochrana před zlem,“ říká poličský farář Rudolf Zahálka.
V minulých letech si děti v rámci sobotního programu na faře vyráběly z voskových plátů vlastní paškál. Děti se na poličské faře schází v sobotu od 9 do půl 12 dopoledne. Maminky jim napečou buchty – ne však během postu. I děti si přece dokážou něco odříct.
Loni se předškoláci připravovali na Velikonoce tak, že podle plánku Jeruzaléma z časopisu Nezbeda vybudovali celý model města, jak vypadalo v Kristových dobách. Při hodinách náboženství si postavili jeho zmenšenou podobu o rozměrech jeden krát dva metry. Jednotlivé bloky domů představovaly dřevěné kostky, které vyrobil jeden farník, profesí truhlář. Na modelu nechyběla křížová cesta, Getsemanská zahrada, večeřadlo, ani malý oslík.

Úzká cesta kříže
S dětmi připravují v Poličce i křížové cesty. Například jako papírové dopravní značky. Právě značky symbolizují jednotlivá zastavení. Jak to vypadá v praxi? Značku doprovází takováhle modlitba: „Druhé zastavení: Pán Ježíš bere na sebe kříž. Značka: zúžená vozovka. Klaníme se ti, Pane Ježíši Kriste, a děkujeme ti, neboť svým křížem jsi vykoupil svět. Pane Ježíši, ty jsi řekl, že široká cesta vede do záhuby a úzká cesta vede do života. Značka zúžená vozovka nám připomíná, že ty jsi šel tou úzkou cestou kříže, abys nám otevřel cestu k radosti. Ukřižovaný Ježíši, smiluj se nad námi.“ Děti si na tuto souvislost vzpomenou, když pak někdy po Velikonocích takovou značku na silnici uvidí.
„Děti vědí, proč děláme půst. Je to poděkování Pánu Ježíši za to, že za nás umřel. A křížová cesta není jen utrpením, ale také vědomím, že utrpením rosteme v lásce, ohleduplnosti a úctě k druhému,“ vysvětluje katechetka Alena Sienská.
Každý rok jsou poličské Velikonoce pro děti jiné a nové. Letos si na Zelený čtvrtek přinesou zvonečky. Když se bude při obřadech zpívat Sláva na výsostech Bohu a hrají varhany, ony budou zvonit. Pak zvonečky odloží a podruhé se jich chopí v sobotu.
Před oltářem stojí letos v poličském kostele klasické kuchyňské váhy. Na jedné misce leží velký kámen s nápisem hřích. Na druhou misku vah kladou děti kamínky, které vyjadřují jejich dobré chování a myšlenky. Pokud splnily během celého týdne své úkoly, dají na misku vah při obětním průvodu svůj kamínek. Jak to dopadne? Převáží jejich kamínky misku s hříchem? To zatím prozradit nemůžeme… Do Poličky se ale vrátíme v KT v rubrice na návštěvě farnosti.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou