26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Doufáme, že bude prezidentem všech

29. 1. 2013

|
Tisk
|

Přestože rozdílné výsledky předvolebních průzkumů i odhady odborníků dávaly tušit, že volba prezidenta bude do poslední chvíle velmi napínavá, výsledky byly nakonec jednoznačné. S náskokem půl milionu hlasů zvítězil Miloš Zeman.

Vydání: 2013/5 Doufáme, že bude prezidentem všech, 29.1.2013, Autor: Tomáš Kutil

Volební místnosti se minulou sobotu uzavřely ve dvě hodiny odpoledne a o necelé dvě hodiny později bylo rozhodnuto: ještě nebyly sečteny všechny volební obvody, ale už bylo jisté, že Karel Schwarzenberg Miloše Zemana nepředežene.

Nového prezidenta podpořili zejména voliči na Vysočině, na Moravě, ve Slezsku a v Ústeckém kraji. Vůbec nejlepšího relativního výsledku dosáhl Zeman v okresech Bruntál a Karviná. Naopak Karel Schwarzenberg byl silnější v pásu mezi Krkonošemi a Šumavou, kde v posledních několika volbách vítězily pravicové strany. Schwarzenberg získal v Praze i ve Středočeském kraji zhruba 130 tisíc nových voličů oproti prvnímu kolu, ale ve srovnání s jinými kraji to nebyl až tak vysoký nárůst. Z krajů zvítězil Karel Schwarzenberg pouze v Praze, ve všech ostatních triumfoval Miloš Zeman.

K výsledku voleb se už vyjádřili i naši čelní církevní představitelé. Kardinál Dominik Duka doufá, že nově zvolený prezident posílí jednotu národa a bude Českou republiku důvěryhodně reprezentovat v zahraničí. Volby podle něj ukázaly, že lidé považují funkci prezidenta za velmi významnou.

„Očekávám, že jako státník si bude nový prezident vědom své odpovědnosti za naši zemi, dokáže ji důvěryhodně reprezentovat v zahraničí a bude se při svém působení opírat o morální zásady vlastní naší evropské tradici,“ uvedl kardinál Duka.

Olomoucký arcibiskup Jan Graubner zase doufá, že skončilo bojování a začne spolupráce. „Přeji mu, aby dokázal být prezidentem všech, aby měl šťastnou ruku při výběru spolupracovníků a poradců, aby přispěl k pozvednutí kultury života v naší zemi a otevřel nové obzory lidské naděje, která spočívá v kvalitní výchově dětí vyrůstajících ve stabilních rodinách s jedním otcem a matkou, jimž jako společnost dlužíme úctu a vděčnost. Přeji mu odvahu úspěšně oponovat krátkodobým řešením a prosazovat hodnoty prospěšné státu i jeho občanům,“ uvedl arcibiskup a zároveň dodal, že ho zklamala volební kampaň. V televizi to podle něj vypadalo, jako kdyby se vybíral nejlepší bavič a ne hlava státu. „Moderátoři se měli více zajímat o zásadní otázky, o věci, které ovlivní naši budoucnost. Snad je omlouvá, že to bylo poprvé,“ podotkl arcibiskup Graubner.

K volbám přišlo necelých 60 % lidí, a to i přesto, že mnozí si kvůli tomu museli vyřídit voličské průkazy, o něž byl rekordní zájem. Například královéhradecký biskup Jan Vokál volil na českém velvyslanectví v Sofii, hlavním městě Bulharska. I on si tedy musel v předstihu průkaz vyřídit. Druhé kolo prezidentských voleb totiž vstoupilo do jeho pracovní cesty za českými misionáři z kongregace salesiánů, kteří se v Bulharsku starají o mládež a pomáhají tamní romské komunitě. „Myslím, že nechodit k volbám je špatný zvyk. Svoboda je v naší zemi poměrně krátce a svou účastí u voleb za ni přijímáme odpovědnost. Ukazujeme, že si jí vážíme,“ podotkl biskup Vokál.

Prezidentskou volbu si na nejznámějším moravském poutním místě ve Velehradě na Slovácku nenechaly ujít ani členky Kongregace sester sv. Cyrila a Metoděje. Oslovené řeholnice se jednomyslně shodly na podpoře Karla Schwarzenberga, který na Velehradě vyhrál již první kolo. Obec však byla pouze jednou ze čtyř na Uherskohradišťsku, kde kníže získal většinu hlasů. Podle generální představené kongregace Václavy Dudové sestry v prvním kole volby vybíraly mezi více kandidáty. „Myslím si, že ve druhém kole směřovaly k tomu pravicovému. Oceňujeme jeho slušnost a celkový životní postoj,“ prozradila Dudová. „Bližší je nám kandidát, který se neuchází o přízeň komunistů. Také jeho způsob vystupování, vyjadřování a reprezentace je určitě na jiné úrovni než u pana Zemana. Rovněž jeho morální kredit je určitě výše, byť každý z nich má své chyby,“ uvedla sestra Kateřina.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou