26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Dopis národního ředitele PMD Jiřího Šlégra k Misijní neděli

24. 10. 2005

|
Tisk
|

Vydání: 2005/43 Umíte se zasmát sami sobě?, 24.10.2005, Autor: Jiří Šlégr

Drazí misijní přátelé,

v chudé farnosti na Jamajce se stalo, že při rozdávání jídla potřebným čekal v řadě také jeden chlapec. Když dostal svůj příděl, nesnědl ho, ale pečlivě zabalil do šátku. Na otázku misionáře, proč se nechoval jako ostatní, kteří se do jídla hned s chutí pustili, odpověděl: „Dnes je úterý, to je den, kdy jí moje sestra.“ Odhaduje se, že právě kvůli nedostatku potravin, pitné vody a hygienické péče umírá ve světě každou minutu 21 dětí. Kardinál Tomko doplňuje, že dnes neznají Ježíše Krista téměř dvě třetiny lidstva, a misijní hnutí přirovnává k teploměru celkového stavu víry.

Bídu a utrpení dnešního světa může vyřešit jedině láska. Bůh, láska sama, se nám dává za pokrm jako každodenní chléb. Naším posláním je z tohoto chleba lásky štědře lámat potřebným. Stále více lidí v naší vlasti toto chápe a dělí se o svůj chléb s hladovými. Patříte mezi ně vy, kteří přispíváte do sbírek na Misijní neděli, i vy, kteří se stáváte sponzory misií nebo se v Misijní růži denně modlíte desátek za misie. V Misijním klubu spoříte týdně doslova na „chléb pro misie“. Velikou radostí jsou např. i děti z Misijního klubka, které vyrobily pro ostatní pěkné keramické pokladničky. Svatebčané zase proměnili tradiční akci Papežských misijních děl Misijní koláč ve svatební misijní koláčky. Kromě toho, že si na koláčkách pochutnali, věnovali dar na misie. Dokonce i účastníci pohřbu na přání zemřelého místo květinových darů přispěli na misie. Při loňské Misijní neděli jste darovali přes 15 milionů Kč. Spolu s vašimi dary pro bohoslovce a chudé děti v misiích jste za celý rok věnovali přes 19 milionů Kč, a tak skrze Papežská misijní díla přispěli na kvalitní, systematickou pomoc nejpotřebnějším v 1 100 diecézích světa, na které se podílí téměř 650 tisíc biskupů, kněží, řeholníků a řeholnic, katechetů, bohoslovců a laických spolupracovníků. Za tuto pomoc, podepřenou modlitbou a obětí, vám patří upřímný dík.

„Světová misijní neděle“, jak nám napsal ještě Sv. otec Jan Pavel II., „nás v letošním roce Eucharistie zve ke kontemplování Ježíše v „lámání chleba“, nabízeného pro celé lidstvo, pomáhá nám plněji pochopit význam misií a vede každého věřícího, aby byl „chlebem, lámaným pro život světa“. My, kteří se sytíme tělem a krví ukřižovaného a vzkříšeného Pána, si nemůžeme nechat tento dar jen pro sebe. I dnes Kristus vyzývá své učedníky: „Vy jim dejte jíst!“ (Mt 14, 16) Znovu připomínám cennou službu Papežských misijních děl a žádám vás všechny, abyste je štědře podpořili svou duchovní i materiální spoluprací.“

Věřím, že nás slova Sv. otce povedou k tomu, abychom při lámání našeho chleba pro misie měli odvahu dát třeba i ze svých posledních „železných zásob“. Bůh na naši lásku jistě štědře odpoví.

P. JIŘÍ ŠLÉGR, národní ředitel PMD

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou