23.–29. dubna 2024
Aktuální
vydání
17
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Dokument o staviteli mostů jde do světa

15. 11. 2022

|
Tisk
|

Film o průkopníkovi česko-německého smíření P. Benno Benešovi SDB uvidí diváci v Teplicích a Praze a později i na televizních obrazovkách.

Vydání: 2022/47 Česká kolej na návštěvě u papeže, 15.11.2022, Autor: Karel Pučelík

Příloha: Diecézní zpravodajství - Litoměřická diecéze


Předpremiérovou verzi nového dokumentárního filmu „Benno – člověk mezi lidmi“ už měli možnost na konci října vidět diváci v Teplicích v kostele sv. Alžběty Uherské. Tvůrci pak zrevidovanou a dokončenou verzi plánují uvést na dalších místech. „Zatím děláme ještě drobné korekce jak v české, tak i v německé verzi,“ uvedl pro KT za Teplický spolek Petr Fišer. Nejbližší termíny jsou v úterý 29. listopadu od 19. 30. v Salesiánském středisku v pražských Kobylisích a 1. prosince od 17. 30 v kině Květen v Teplicích.
Kdo promítání osobně nestihne, bude mít zanedlouho několik dalších možností. „Plánujeme vysílání i na TV Noe a někdy koncem roku bychom chtěli film volně zpřístupnit i na internetu,“ dodává Fišer. V roce 2015 obnovený časopis Krušnohorské noviny (původně vycházel mezi roky 1880–1943), k jehož příznivcům P. Benno Beneš patřil, se chystá přiložit DVD s filmem ke svému vydání v roce 2023.
Salesián P. Benno Beneš (1938–2020) se narodil v Oseku a vyrůstal ve smíšeném česko-německém prostředí, byl průkopníkem smíření a spolupráce mezi oběma národy a iniciátorem mnoha setkání a akcí také napříč konfesemi. V rámci filmu režiséra Martina Studeckého své vzpomínky na jeho působení proto na kameru představují Češi i Němci, ale i salesiáni včetně například pražského emeritního pomocného biskupa Karla Herbsta nebo misionáře P. Petra Němce. O hudbu k filmu se postaral mladý teplický skladatel Matouš Pavlis z hudebního souboru Collegium hortense Jana Zástěry.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou