16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Dobrou knihu letos „ulovil“ P. Jan Rybář

14. 3. 2017

|
Tisk
|

Hned pět kněží se objevilo mezi autory či spolutvůrci vítězných titulů již 19. ročníku literární ankety Dobrá kniha, kterou pořádá Katolický týdeník. A vedle nich bodoval i papež František.

Vydání: 2017/11 Dobrou knihu letos „ulovil“ P. Jan Rybář, 14.3.2017, Autor: Jan Paulas



Osmdesát známých osobností letos udělilo nejvíce hlasů (celkem 15) knize rozhovorů s P. Janem Rybářem Deník venkovského faráře, které s tímto jezuitou vedl Josef Beránek.
„Nechápu. Nečekal jsem to. Vždyť v té knize neříkám nic mimořádného. Ani mi na mysl nepřišlo, že by lidi ty hovory v takovém měřítku ocenili, vždyť na přelomu roku vyšlo možná sedm různých knih a rozhovorů s kněžími,“ sděluje KT svůj údiv bezprostředně po oznámení výsledků P. Rybář.
Zároveň ale přiznává, že mnohé ohlasy na knihu již zaznamenal. „Hodně pozitivních reakcí jsem dostal od tzv. laiků: esemesky, telefonáty, dopisy. Cenili si otevřenosti, na kterou nejsou v církvi zvyklí. Že říkám věci, o nichž se nemluví, ani se nepublikují – například jak ulehčit nespravedlivě opuštěným lidem v manželství. Lidé zmiňovali i to, že pochopili, že mše svatá není zpřítomnění Kristovy popravy, ale poslední večeře, nekrvavé slavnosti, kdy se lidem dává Ježíš Kristus ze své svobodné vůle, ne z vůle katanů,“ dělí se s KT o ohlasy čtenářů P. Rybář, který v 50. letech prošel komunistickými kriminály. Jeho kniha rezonovala i na sociálních sítích: „Hodně důležitá kniha... Možná ještě ani nevíme jak,“ napsal třeba známý literární kritik Jiří Trávníček.
Kniha Exotem na této zemi těsně druhá
Rovněž druhou příčku obsadil kněz: P. Ladislav Heryán. Jeho úvahy Exotem na této zemi přitom skončily za vítězným titulem o pouhý hlas. „Děkuji čtenářům, že se jim má kniha líbí, časem se pokusím napsat další. Toho ‚exota‘ v názvu vymyslel Martin Bedřich, já ani nevím, jestli jsem exot. Já jsem Ladislav Heryán,“ říká stříbrný medailista. Také jeho titul zasáhl širokou čtenářkou obec. „Ohlasů dostávám desítky, ne-li stovky. Všecky jsou víceméně pozitivní, tak jsem rád,“ přiznává KT P. Heryán.
Kněžské osobnosti se objevují i na bronzové příčce. Díky stejnému počtu hlasů na ní skončila práce P. Tomáše Petráčka Církev, tradice, reforma o odkazu Druhého vatikánského koncilu a publikace Miloše Doležala Krok do tmavé noci o knězi Josefu Toufarovi, která volně navazuje na jeho předchozí titul o tomto číhošťském mučedníkovi. Z dalších kněží se v první desítce oceněných objevil ještě Marek Vácha a Zbigniew Czendlik. Ale také tři knihy spojené s papežem Františkem – dvě o něm a jedna, kterou sám napsal. Ano, bodovala jeho loňská exhortace Amoris laetitia (Radost z lásky).
Celou literární anketu Dobrá kniha 2016, v níž hlasovaly známé osobnosti jako např. kardinál Dominik Duka, Jiří Grygar, Tomáš Halík, Vojtěch Kodet, Jaroslav Med, Dana Němcová, Aleš Opatrný či Marie Svatošová, přinášíme v příloze KT.

Výsledky ankety
Jan Rybář – Josef Beránek: Deník venkovského faráře (Vyšehrad a Karmelitánské nakladatelství)
Ladislav Heryán: Exotem na této zemi (Portál)
Miloš Doležal: Krok do tmavé noci (Nezávislý podmelechovský spolek)
Tomáš Petráček: Církev, tradice, reforma (Vyšehrad)
Austin Ivereigh: Papež reformátor (Triton)
Terezie z Lisieux: Příběh jedné duše (Karmelitánské nakladatelství)
Marek Vácha: Tváří v tvář Zemi (Cesta)
Zbigniew Czendlik – Markéta Zahradníková: Postel, hospoda, kostel (Argo)
Papež František: Amoris laetitia / Radost z lásky (Paulínky)
Aleš Palán: Ratajský les (Pistorius & Olšanská)
Paul M. Zulehner: Papež František a jeho reforma církve (Vyšehrad)

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou