16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Dobrá politika slouží míru

2. 1. 2019

|
Tisk
|

I politika se může – za určitých podmínek – stát výsostnou podobou lásky. Upozorňuje na to Svatý otec František ve svém Poselství k 52. Světovému dni míru (1. ledna 2019), které přinášíme.

Vydání: 2019/1 Tři králové vyrážejí na koledu, 2.1.2019

Příloha: Perspektivy 1


 
 
Když Ježíš vysílá své učedníky na jejich misi, říká jim: (Lk 10,5-6).
Přinášet pokoj je jádrem poslání Kristových učedníků. Tato nabídka je určena všem, mužům i ženám, kdo uprostřed dramat a násilí lidských dějin vkládají svou naději do míru. „Dům“, o němž Ježíš hovoří, zahrnuje každou rodinu, každé společenství, každou zemi, každý světadíl v jejich jedinečnosti a s jejich dějinami; především však je to každý člověk – bez jakéhokoli rozdílu a diskriminace. A rovněž se tím myslí náš „společný dům“ – planeta, kterou nám Bůh dal k obývání a o niž máme starostlivě pečovat.
Právě toto je mé přání k počátku nového roku: „Pokoj tomuto domu.“
Jako květ mezi kameny
Mír je podobný naději, o níž hovoří básník Charles Péguy: je jako křehký květ, který se snaží vzejít mezi kamením násilí. Víme, že snaha získat moc za každou cenu vede ke zneužití a k nespravedlnosti. Politika je základním prostředkem pro utváření lidské pospolitosti a institucí, ale když ji její činitelé nežijí jako službu, může se stát nástrojem útlaku, sociálního vylučování, nebo dokonce
destrukce.
„Kdo chce být první – říká Ježíš – ať je ze všech poslední a služebníkem všech (Mk 9,35). Papež sv. Pavel VI. zdůrazňoval:
Politická funkce a zodpovědnost ve skutečnosti představuje trvalou výzvu pro všechny, kdo dostávají mandát, aby sloužili své zemi, aby chránili ty, kdo tam žijí, a pracovali pro nastolení podmínek pro důstojnou a spravedlivou budoucnost. Pokud se politika praktikuje při respektování základní úcty k životu, ke svobodě a k lidské důstojnosti, může se skutečně stávat výsostnou podobou lásky.
Láska a lidské ctnosti
Papež Benedikt XVI. připomínal, že
To je program, na němž se mohou shodnout všichni politici jakékoli kulturní a náboženské příslušnosti, kteří chtějí společně pracovat pro dobro lidské rodiny a uskutečňovat ty ctnosti, na nichž spočívá dobrá politická práce: spravedlnost, rovnost, vzájemná úcta, upřímnost, čestnost a věrnost.
V této souvislosti stojí za zmínku „blahoslavenství pro politika“, jak je předložil vietnamský kardinál François-Xavier Nguyễn Vãn Thuận, který zemřel v roce 2002 a byl věrným svědkem evangelia:
Blahoslavený politik, který si je vědom významu své role a hluboce rozumí jejímu obsahu.
Blahoslavený politik, který je příkladem důvěryhodnosti.
Blahoslavený politik, který pracuje pro společné dobro, a nikoli pro vlastní zájem.
Blahoslavený politik, který zůstává věrný a důsledný.
Blahoslavený politik, který uskutečňuje jednotu.
Blahoslavený politik, který se nasazuje pro radikální změnu.
Blahoslavený politik, který umí naslouchat.
Blahoslavený politik, který nemá strach.
Každé nové volby, každé funkční období a každá etapa veřejného života se stávají příležitostí pro návrat ke zdrojům a inspiračním pramenům spravedlnosti a práva. Jsme si jisti, že dobrá politika je ve službě míru; respektuje a posiluje základní lidská práva, která jsou zároveň vzájemnými povinnostmi, aby se mohlo mezi současnými a budoucími generacemi vytvářet pouto důvěry a úcty.

Přeložil P. Jiří Kratochvíl, redakčně upraveno

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou