12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Dobrá kniha: Zlatý hattrick Ladislava Heryána

25. 2. 2020

|
Tisk
|

Dobrou knihou roku 2019 v literární anketě KT se stal titul „Sami na této zemi?“ z pera P. Ladislava Heryána.

Vydání: 2020/9 Křížová cesta Josefa Toufara, 25.2.2020, Autor: Jan Paulas

Příloha: Dobrá kniha KT


Salesiánský kněz P. Ladislav Heryán vyhrál tuto literární anketu již potřetí za sebou. Poprvé to bylo s knihou zemi a loni s knižním rozhovorem , který s ním vedl Josef Beránek. Nyní je to opět autorská knížka, která pojednává o Boží přítomnosti mezi námi – jak zní její podtitul. Vydal ji Portál.
Jen o dva hlasy méně získal knižní rozhovor Jožina Valenty s P. Markem Váchou . Nápad na vznik této knihy se prý zrodil jedné noci, když oba seděli u ohně kdesi v argentinských horách. Je vidět, že z Argentiny přicházejí samé dobré inspirace. Mladý kněz Josef Prokeš se rozhodl vydat svou knižní prvotinu s názvem a hlasující se postarali, aby získala v anketě bronzovou medaili.
Na dalších dvou místech skončily knihy, které se zabývají stavem současného světa, dnešními hrozbami a krizemi, ale také nadějí, kterou do něj mají vnášet právě křesťané. Kniha známého historika Timothyho Snydera je spíše o tom prvním, francouzský filozof, teolog a spisovatel Fabrice Hadjadj v knize pak nezapomíná hlavně na to druhé.
Těsně za nimi se shodným počtem hlasů skončily dvě knihy spojené s redaktory KT. Knižní rozhovor s emeritním plzeňským biskupem Františkem Radkovským vedl Tomáš Kutil. A knížku Jana Paulase vydal přímo Katolický týdeník. Do první desítky, resp. dvanáctky se probojovalo ještě pět titulů, které rovněž představujeme v této příloze.
V anketě letos hlasovalo 93 oslovených osobností pro tři knihy, které pokládají za dobré knihy roku 2019. Každý ze tří hlasů měl stejnou hodnotu. Celkovým nejúspěšnějším nakladatelem letošního ročníku se stalo Karmelitánské nakl., které bodovalo celkem 14 knihami.

Výsledky ankety
1. místo: 14 hlasů
Ladislav Heryán: Sami na této zemi? (Portál)
2. místo: 12 hlasů
Marek Vácha – Jožin Valenta: Jízda v levém pruhu (Cesta)
3. místo: 8 hlasů
Josef Prokeš: Pán se stará  (Portál)
4. místo: 7 hlasů
Fabrice Hadjadj:  Když je všechno na cestě ke zkáze  (CDK Brno)
5. místo: 6 hlasů
Timothy Snyder:  Cesta k nesvobodě  (Paseka a Prostor)
6. – 7. místo: 5 hlasů
Jan Paulas:  Strach na vsi  (Katolický týdeník)
František Radkovský – Tomáš Kutil: V Boží režii  (Karmelitánské nakl.)
8. – 12. místo: 4 hlasy
Papež František:  Christus vivit  (Karmelitánské nakl.)
Pavel Hošek: Evangelium lesní moudrosti (CDK)
Zdeněk Jančařík: Miláček Páně (Portál)
Lene Mayer-Skumanzová, Martina Špinková:  Velká dětská Bible (KNA)
Paul Zulehner:  Církev jako matka a pastýřka (Vyšehrad)

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou