26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Do Žďáru přijedou i rodiče blahoslavené

23. 7. 2012

|
Tisk
|

Vydání: 2012/30 Olympijské hry, 23.7.2012, Autor: Tomáš Kutil

Ovoce Ducha Svatého přijedou už za necelé tři týdny objevovat do Žďáru nad Sázavou tisíce mladých lidí. Mottem celostátního setkání křesťanské mládeže je totiž biblický verš: „Ovocem Ducha je radost, láska a pokoj.“ Tomu je uzpůsoben program, který přípravné týmy v těchto dnech dolaďují.



Hlavní program, který se bude odehrávat na pódiu, připravuje tým režie spolu s týmem hudby a liturgie. „Mladé lidi čekají každý den dva společné bloky programu – dopolední a odpolední. Mohou se při nich těšit na svědectví a katecheze biskupů, stejně jako na různé scénky,“ upřesňuje Kristýna Plíhalová, jež má celou režii na starosti. Každý den setkání bude program zaměřen na jeden z darů Ducha Svatého. „Ve středu 15. srpna je svátek Nanebevzetí Panny Marie, a proto chceme mluvit i o její spolupráci s Duchem Svatým. Pokusili jsme se též o jeden experiment: připravujeme speciální formu modlitby růžence – takovou, aby její smysl byl i fyzicky viditelný. Jsme sami zvědaví, jak se to povede,“ prozrazuje šéfka režie.
Jedním z vrcholů setkání bude svědectví rodičů Chiary Luce Badano, jejichž jediná dcera zemřela v osmnácti letech na rakovinu kostí a papež Benedikt XVI. ji v roce 2010 prohlásil za blahoslavenou.
Toto svědectví má být strhující – alespoň tak zapůsobilo na Kristýnu Plíhalovou, když se před pár dny vypravila do Švýcarska, kde měli rodiče Chiary na místním festivalu mládeže podobné svědectví, jaké zazní ve Žďáře. Jela tam spolu s knězem a kolegou moderátorem. „Všichni jsme byli uchváceni způsobem, jakým o své dceři mluví – s jakou jednoduchostí, opravdovostí a lehkostí,“ dodává nadšeně Plíhalová.
Společný program doplní široká škála volitelných aktivit. „Každý z účastníků si může namixovat vlastní ‚nálož‘ společenského, duchovního, kulturního, vzdělávacího a sportovního programu,“ upřesňuje mluvčí setkání Lenka Češková. Kromě společných bloků programu si tak účastníci mohou vybírat ze 70 přednášek s diskusemi, z koncertů klasické, folkové i pop-rockové hudby v podání kapel Bétel či Elementum, jsou pro ně připraveny také muzikál, divadelní a taneční představení i řada sportů.
Na setkání samozřejmě nebudou chybět mše svaté či možnost svátosti smíření. „Prosíme, aby se nám kněží, kteří se na setkání chystají, předem přihlásili. Jednak jim dopředu pošleme základní informace a jednak nám to pomůže dobře zorganizovat nabídku zpovědí, aby se mladým lidem této služby dostalo,“ říká P. Roman Dvořák, který ponese během setkání odpovědnost za liturgii.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou