26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Do kostela patří i ty nejmenší děti

1. 4. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/14 Jak prožít stáří aktivně, 1.4.2008, Autor: Aleš Palán

Kdy zorganizovat mši svatou pro děti? To je otázka, kterou se snaží rozlousknout v nejedné farnosti. V celém týdnu mnohde nenajdou hodinu, která by vyhovovala dětem a rodičům zároveň. Podobně tomu bylo v Poličce. Před několika lety však přišli s originálním řešením – mše svatá pro děti bude v neděli.

„Když můžeme mít běžnou mši pro farnost, na které jsou přítomny i děti, tak proč by to nešlo prohodit – mít mši svatou pro děti, na kterou mohou přijít i dospělí farníci?“ ptá se poličský farář Rudolf Zahálka. Vzhledem k tomu, že v Poličce slaví v neděli dvě mše svaté, mohl se ten, komu by dětská mše nevyhovovala, „přesunout“ na ranní.
Dětská mše svatá je nyní v Poličce vždy 2. a 4. neděli v měsíci. „Od začátku jsme trvali na tom, že do kostela patří všichni, tedy i tak malé děti, které ještě dění v kostele nemohou chápat. Je tam ale záření Boží lásky z eucharistie, a to se týká i jich,“ říká nekompromisně P. Zahálka. „Všichni do kostela patří, ale všichni mají také právo mít z této návštěvy užitek. Znamená to tedy, že v kostele – ať v něm bude dětí jakékoliv množství – nebude binec.“ Zbožné přání? Nikoliv. V Poličce se to podařilo.
Znamenalo to, že za chování každého dítěte musí zodpovídat konkrétní dospělý, který dbá na to, aby dítě nevyrušovalo. Chvíli trvalo, než si farnost takový model osvojila. Některým farníkům bylo i líto popustit malým dětem své místo hned před kazatelnou. Dnes sedí úplně vepředu děti, které už mohou být v kostele samy, za nimi jsou menší děti pod dohledem rodičů a až za těmi sedí dospělí. Část dospělých se z dětské mše zpočátku „odstěhovala“ na ranní mši, ale když zjistili, že kázání pro děti je pro ně někdy zajímavější než to „dospělé“, vrátili se na dopolední mši svatou.
„Dosáhli jsme toho, že i při účasti velkého množství dětí – když budeme počítat také ty v kočárcích, je to 50 a více dětí – je v našem kostele klid. Takový klid, že farář může kázat a farníci nejsou ničím rušeni,“ pochvaluje si poličský farář. Dětská mše nemá být přitom něco úplně jiného než mše „dospělá“. Kdyby si děti zvykly na docela odlišnou podobu liturgie, nemusely by se poté, až dorostou, s její „novou“ podobou sžít. Tak to ostatně říkají i církevní instrukce pro mše s dětmi.
Zbývající neděle – tedy 1., 3., a pokud je, tak i 5. v měsíci – mají předškolní děti na faře školičku. O příchozí se zpočátku starala a program jim připravovala výhradně katechetka, po dvou letech úspěšného fungování se zapojili též rodiče.
Děti si na faře kreslí, hrají a povídají – všechno s duchovním podtextem, který se často vztahuje k aktuálnímu nedělnímu čtení. Po dobu té pro ně nejnudnější části mše svaté – tedy bohoslužby slova – zůstávají děti na faře. Do obětního průvodu se ale už zapojují a zůstávají pak se svými rodiči v kostele až do konce mše svaté. Do školičky nyní chodí zhruba 12 dětí. Zvykly si, že si domů vždycky přinesou nějaký obrázek.
Jak vypadá nedělní program? V minulosti třeba děti vyrobily celé stvoření – tedy svou dětskou představu o stvoření ztvárněnou výtvarnými postupy. Jednu neděli udělaly sluníčko, druhou mráčky… – až měly hotový celý svět. „Kdo z rodičů si na příslušnou neděli vzal službu, věděl, že dnes budou děti malovat například stvoření rostlin. Ty se pak nesly v obětním průvodu a umístily na nástěnku v kostele,“ podotýká katechetka Alena Sienská.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou