26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Do kostela je možné jet i ekologicky

6. 9. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/37 Papežství v průběhu věků, 6.9.2010, Autor: Tomáš Kutil

„Chovejme se ekologicky i cestou do kostela,“ vyzývají organizátoři již třetího ročníku akce s názvem Do kostela na kole. Vybízejí proto všechny věřící, aby o víkendu 18. – 19. září použili k cestě na bohoslužby buďto kolo, anebo šli pěšky. Snaží se tak docílit toho, aby co nejvíce aut zůstalo doma.

Strmý nárůst automobilové dopravy se v posledních letech nevyhnul ani církevnímu prostředí. „V neděli jsou kostely doslova obleženy auty. Jejich majitelé si však často ani neuvědomují, jak moc jejich jistě velmi praktický pomocník škodí životnímu prostředí,“ vysvětluje Marek Drápal, hlavní organizátor celé akce. Rozhodl se proto povzbudit věřící, aby alespoň jednou v roce vyrazili do kostela bez auta, a doufá, že se jim to třeba zalíbí a čas od času si to zopakují. Akce se koná při příležitosti slavení Dnů vděčnosti za stvoření. „Jako křesťané máme zodpovědnost za svěřené hřivny, totiž za tento přerozmanitý svět. Snažme se být proto jeho dobrými správci,“ vybízí Marek Drápal. Pro všechny, koho tato výzva zaujme, vytvořil i speciální webové stránky www.dokostelanakole.cz, na nichž se zájemci dočtou další podrobné informace nebo tam najdou fotogalerie z let minulých. Na webu je také možné se zaregistrovat, a předem tak deklarovat, že se příslušný víkend do kostela na kole opravdu vypravím. Už nyní je tam zaregistrováno několik desítek lidí z nejrůznějších křesťanských církví z mnoha koutů České republiky.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou