16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Do Brna přijede biskup až z Bangladéše

20. 8. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/34 Anastáz Opasek , 20.8.2009, Autor: Tomáš Kutil

Na tuřanské mši s papežem Benediktem XVI. očekává brněnské biskupství účast čtyřiceti biskupů. Nejvzdálenějším hostem je zatím biskup Paul Ponen Kubi z Bangladéše. Věřících se zatím přihlásilo 69 tisíc, což podle biskupství odpovídá reálné účasti sta tisíc poutníků.

Na poutníky na brněnském letišti v Tuřanech čeká v neděli 27. září před mší i po ní pestrý kulturně-duchovní program. Areál letiště otevřou pořadatelé již ve čtyři hodiny ráno a program začne o dvě hodiny později. Nejprve je pro poutníky připraven krátký průvod se sochou Panny Marie tuřanské a poté se dozví základní organizační informace. Následovat bude zhruba třičtvrtěhodinové duchovní pásmo se zpěvem a modlitbami v režii Komunity Emmanuel. Od půl osmé čeká na poutníky svědectví o naději, krátké videopředstavení církve v ČR a téma naděje se vrátí v úvaze režiséra Jiřího Stracha. Před vlastní bohoslužbou pak ještě vystoupí soubor Hradišťan a Kantiléna Brno. Papež Benedikt XVI. by měl do areálu dorazit o půl desáté. Samotná mše svatá by pak měla začít v deset hodin a její trvání se odhaduje zhruba na dvě hodiny. V poledne se ještě Svatý otec na letišti pomodlí Anděl Páně a bude následovat i jeho tradiční krátká homilie. Zpět do Prahy pak Benedikt XVI. zamíří ve 12.45 hodin. Po jeho odletu připravují pořadatelé hudební pásmo, na němž se bude podílet i Posádková hudba Olomouc či Kyjovánek. Oficiální program skončí zhruba ve tři hodiny odpoledne. Pro poutníky, kteří přijedou v předstihu už v sobotu, bude ve Šlapanicích u Brna též připraven program. „Budou moci setrvat v kostele v tiché adoraci od osmé hodiny večerní až do nedělní páté ranní,“ uvedl místní farář P. Miloš Mičánek.

Pět set misek a deštníků

Pro papežskou bohoslužbu objednalo brněnské biskupství pět stovek keramických eucharistických misek a rovněž stejný počet žlutobílých deštníků. „Deštníky jsou určeny jako poznávací znamení, které bude věřícím signalizovat, kde se v jednotlivých sektorech nachází kněz nebo jáhen podávající svaté přijímání,“ sdělil P. Vladimír Záleský z přípravného týmu pro liturgii. Liturgickou barvou bohoslužby bude zelená a pořadatelé už pro biskupy také objednali ornáty. „Všichni biskupové tedy budou mít ornáty stejné a Svatý otec si přiveze liturgický oděv z Vatikánu,“ uvedl P. Karel Janoušek, koordinátor liturgické části přípravy, s tím, že zbývající biskupské ornáty si po návštěvě papeže budou moci odkoupit jednotlivé farnosti a kněží jako památku na papežskou návštěvu.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou