26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Do Benátek nejen za světci

19. 10. 2021

|
Tisk
|

Benátky nad Jizerou zvou na výstavy o světcích i přednášku o slavném astronomovi Tychonu Brahovi. Tamní farnost si nedávno připomněla sv. Ludmilu a zachraňuje vzácné varhany.

Vydání: 2021/43 Příležitost k naslouchání, 19.10.2021, Autor: Tereza Zavadilová

Příloha: Diecézní zpravodajství - Pražská arcidiecéze


Výstavy „Kněžna sv. Ludmila“ k 1100. výročí jejího umučení jakož i „Svatý Jene z Nepomuku, drž nad námi svoji ruku!“ k letošnímu 300. jubileu blahořečení světce jsou k vidění v zámeckém muzeu v Benátkách nad Jizerou do konce října. Muzeum Benátecka, které sídlí v areálu zámku, zve také tento čtvrtek 21. října v 17 hodin na přednášku trojice archeologů a antropologů „Výzkum hrobky a ostatků Tychona Braha“. „Její součástí bude odhalení části roucha tohoto rudolfínského astronoma, který v Benátkách na přelomu 16. a 17. století pobýval,“ zve do muzea Monika Kolářová, vedoucí pobočky, která spadá pod Muzeum Mladoboleslavska (více o programu na muzeummb.cz). Benátky byly díky Brahovi zřejmě prvním místem v tehdejších Čechách s přesnou zeměpisnou polohou.
Tamní farnost čítá asi 70 lidí a při nedávném jubileu spolu s biskupem Václavem Malým oslavila obnovení zasvěcení dražického kostela sv. Martina též svaté Ludmile. V Benátkách také usilují o záchranu vzácných varhan z konce 18. století pro farní kostel sv. Máří Magdalény, jejich oprava začala v srpnu. Před dvěma lety na ně zahájili veřejnou sbírku, pomáhá grant Nadačního fondu Škoda auto či město (více na benateckevarhany.cz, kde je možné dozvědět se o „adopci“ jednotlivých píšťal). Projekt vychází na 1,2 milionu. Prostředky se farnost snaží sehnat i prostřednictvím benefičních koncertů ve spolupráci se scholou z Bělé pod Bezdězem i běhů s dobrovolným startovným. „Snažíme se tím také oživit obec,“ uvádí benátecký duchovní správce P. Marek Miškovský.
V době covidové uzávěry farnost pořádala také brigády ve farním lese. Přes ten vede úsek Svatojakubské stezky do Santiaga de Compostela a poutníkům nabízí farnost ubytování na faře. „Chodí jich asi dvacet ročně,“ říká kněz.
Do Benátek tuto neděli z nedaleké Lysé nad Labem „připutuje“ také výstava o papeži Janu Pavlu II. a kardinálu Stefanu Wyszyńském v režii tamního Polského klubu (více v KT 40). Zhlédnout ji lze v zámeckém kostele Narození Panny Marie do 7. listopadu, výtěžek ze vstupného podpoří varhany. Na zvon kostela chodí o nedělích i svátcích zvonit benátečtí farníci, ale i nevěřící obyvatelé.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou