16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

'Dnes je tvůj velký den'

21. 10. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/43 Víno nejen mešní, 21.10.2009, Autor: Jindřich Honěk

„Dnes je tvůj velký den“ – to byla poslední slova mého tatínka, která jsem slyšel přes mobil před čtyřmi lety, když jsem s ním hluboko po půlnoci hovořil. Ráno dobré nebylo. Lékař nám řekl, že pan Honěk ráno zemřel. Bylo to jen dvě hodiny po našem posledním rozhovoru.

Tímto zvláštním způsobem mi byla Boží prozřetelností prostřednictvím této tátovy věty předána štafeta v péči o opuštěnou a ohroženou mládež v Havířově, aniž jsem to dopředu tušil. Čekalo mě samozřejmě výběrové řízení, změna zaměstnání a hledání Boží vůle v mém životě. To na prvním místě. Protože jen z lidského hlediska a ohledů není možné toto poslání naplno žít a vykonávat, skloubit rodinné povinnosti a vytrvat přes všechny zkoušky a problémy, jež každé dobré dílo provází. A dílo Dona Boska obzvláště. Po delší době jsem zpětně nabyl dojmu, jako by celý můj dosavadní život byl Bohem směřován k tomuto „Velkému dni“, jak zněla poslední tatínkova slova. Posuďte sami: Tatínek, který prošel ostravskou oratoří jako kluk, založil a vystavěl středisko v Havířově s kostelem sv. Jana Boska, moje v totalitě absolvovaná salesiánská formace, studium teologie a příprava ke službě trvalého jáhna, dar v osobě milující a trpělivé manželky a všechny další nezasloužené dary a milosti, které mě v životě provázely. Vše se to slilo do jednoho jediného okamžiku, kdy jsem Bohu v zastoupení otce biskupa odpověděl – „Ano, zde jsem, jsem připraven pracovat jako hlasatel evangelia a plně se věnovat službě mezi opuštěnou a ohroženou mládeží.“ A to je zároveň odpověď na otázku: Proč existuje Církevní středisko volného času v Havířově? Protože Bůh si přál hlásat evangelium i tímto způsobem a v tomto městě a těmito nástroji. Zdali se nám to daří, nebo ne, se dozvíte třeba i na čtyřech stranách této přílohy. Chci ze srdce poděkovat vám všem dobrodincům, kteří nás jakýmkoliv způsobem podporujete modlitbou, oběťmi i finančně. Vždy 24. den v měsíci je za vás sloužena mše svatá v kapli Panny Marie Pomocnice. Prosím i nadále o vaši velkorysost a ze srdce vám žehnám.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou