26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Dílna, v níž voní vánoční nálada

7. 12. 2004

|
Tisk
|

V dílně, která se nachází v komplexu budov pražského Jedličkova ústavu, to krásně voní. Právě tady se totiž vyrábí vonné sáčky, které pak budou k dostání na předvánočním trhu. Podobné činnosti tu zejména lidé s kombinovaným postižením (ale nejen oni) dělají denně. Občanské sdružení Dílny tvořivosti se své klienty snaží připravit na praktický život a na běžné zaměstnání.

Vydání: 2004/50 Předvánoční domov, 7.12.2004, Autor: Zuzana Burdová

Dva mladí muži na invalidních vozících, Tomáš a Jura, plní za pomoci asistentek barevné papírové pytlíčky ovoněnými pilinami. Jak mi namáhavě Jura prozrazuje, včera je společně barvili a zdobili ručně vyrobenými razítky. Další z přítomných, Petra, pak hotový výrobek zavařuje do fólie. Sáčky s názvy „Vánoční nálada“ a „Skořice“ posléze kotví ve společnosti magnetů s motivy zvířátek z modelitu, květináčů zdobených ubrouskovou technikou či notýsků z ručního papíru. To všechno klienti Dílen tvořivosti, jichž je dohromady na pětadvacet, vyrobili. „Je to ale náročné, a tak většinou potřebuji pomoc asistentky,“ usmívá se asi dvacetiletý Tomáš.

Když obdivuji hotové květináče, na nichž jsou vánoční motivy a vypadají opravdu „profesionálně“, vysvětlují mi, že za to může právě tzv. ubrousková metoda. „Je to jednoduché. Květináče jsme natřeli světlým balakrylem a nalepili na ně motivy vystříhané z ubrousků, které jsme zbavili všech spodních vrstev. Lepidlo je třeba nanášet plochým štětcem, aby se motiv nepotrhal. A pak se to celé přelakuje,“ popisuje mi ubrouskovou metodu Tomáš se svou asistentkou Johanou.

Jeho asistentka Johana Krejčí, která je zároveň zástupkyní vedoucí, mi pak osvětluje smysl celého občanského sdružení. Dozvídám se, že Dílny tvořivosti se zabývají podporou zaměstnanosti a zároveň integrací mladých lidí s kombinovaným postižením. „Kromě pracovní rehabilitace se tady klientům snažíme předávat informace, které se týkají zaměstnanosti. Seznamujeme je s nabídkami úřadů práce, s legislativou či s možností podporovaného zaměstnání. Sami sice nejsme schopni sami klientům práci aktivně vyhledat, ale za rok našeho fungování se nám podařilo docílit toho, že polovina z nich využívá možnosti podporovaného zaměstnání. Tato sociální služba pomáhá lidem s postižením hledat si pracovní uplatnění na otevřeném trhu práce. Na rozdíl od úřadů práce tu klienti mají větší individuální přístup a podporu.“

DĚLAJÍ SE I NEPOPULÁRNÍ ČINNOSTI

Tvůrčí činnost v dílnách je zaměřená na pracovní a sociální dovednosti. „Mají se naučit spolupracovat, vydržet u započaté činnosti, či po sobě uklidit. Pracujeme většinou s přírodními zbytkovými materiály, jako je papír, různé látky, dřevo a další. Dopoledne musejí vyrábět to, co se jim zadá. Odpoledne pak už mohou dělat to, co chtějí, protože program je volnější,“ dodává Johana Krejčí. Ačkoli Dílny tvořivosti mají pronajatou jednu z budov Jedličkova ústavu, jeho klienti nejsou jedinými návštěvníky dílen. Patří mezi ně i absolventi speciálních škol či další nezaměstnaní, kteří chtějí smysluplně využít volný čas.

Do Jedličkova ústavu mě vlastně původně přivedla tradičně krásná výzdoba za jeho okny. K té se však klienti dílen nehlásí. „Tu mají totiž na starosti nejspíš studenti Jedličkova ústavu ve spolupráci s jednotlivými dílnami praktické školy,“ vysvětluje mi ještě Tomáš - sám absolvent této školy - a zalepuje poslední vonný sáček.

Klienti se touto dobou připravují na tradiční vánoční Starákovské trhy, které se letos otevřou 21. prosince ve 14 hodin na nádvoří u staré budovy Jedličkova ústavu na pražském Vyšehradě.

Klienti Dílny tvořivosti připravují zboží na vánoční trhy.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou