26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Diecézní pouť v katedrále zářící novotou

8. 6. 2021

|
Tisk
|

Čerstvě otevřená katedrála sv. Bartoloměje přivítala 5. června zástupce 69 farností plzeňské diecéze, kteří se zde při diecézní pouti sešli s biskupem Tomášem Holubem a emeritním biskupem Františkem Radkovským.


Interiér katedrály sv. Bartoloměje, která po tři roky procházela rekonstrukcí a restaurováním mobiliáře, požehnal biskup Tomáš Holub při pontifikální mši sv. 6. června. Snímek Soňa Pikrtová

Vydání: 2021/24 Plzeňská katedrála se otvírá, 8.6.2021, Autor: Alena Ouředníková

Příloha: Diecézní zpravodajství - Plzeňská diecéze


Mezi hosty byl také biskup Václav Malý, jehož s Plzní pojí dva roky působení v 70. letech.
Zářící. Plná světla. Nádherně vzdušná, vyzývající k nadechnutí a modlitbě. Tak popisovali poutníci katedrálu svatého Bartoloměje po tříleté revitalizaci. Její někdejší tmavý interiér je minulostí. Podle architekta Jana Soukupa, který na obnovu odborně dohlížel, onu temnou barvu způsobilo dlouhodobé působení zplodin ze Škodovky. „Nenajdete tu nyní ani metr čtvereční, kterého by se nedotkla ruka restaurátora,“ podotkl. Novotou září i deset oltářů a více než stovka obrazů a soch.
Ačkoliv zájem byl veliký, na diecézní pouti se mohl kvůli pandemickým opatřením sejít z každé farnosti jen určitý počet poutníků. Ti poskládali před oltářem, v němž jsou zabudovány kameny ze zbořených pohraničních kostelů, velkou kytici z přinesených růží jako symbol soudržnosti i v době, kdy je setkávání omezené.
Odvaha být církví, tak znělo téma, jímž pouť zahájil biskup Václav Malý. „V čem spočívá statečnost křesťana?“ tázal se. „Musíme se bránit utilitarismu. Nemůžeme vnímat ostatní jako prostředky k dosažení vlastních cílů. To je ponížení lidské důstojnosti,“ zdůraznil. „Společnost je manipulována různými povrchními zprávami. Křesťan je ten, kdo dovede rozlišovat, kdo se okamžitě nepřidá k mínění davu. Statečnost je také nedat na vnější dojem, který často zastírá podstatné. Odvaha být církví spočívá i v tom, abychom ve zdánlivě neduchovních oblastech dovedli vyčnívat, abychom se v tom dobrém dovedli lišit,“ doplnil biskup Malý. „Být křesťanem, mít odvahu být církví znamená také chránit se falešných proroků. Máme žít z radostné zvěsti, nemáme být naivní. Máme odpovědnost za svět,“ uzavřel.
Ocenění manželů
P. Josef Prokeš z českobudějovické diecéze poté navázal s promluvou Radost navzdory, kdy vycházel z diecézního motta a ukázal, jak původní neúspěch může vést k pokoře, hlubší víře, posunu a nakonec se stává nositelem radosti.
Biskup Tomáš Holub předal diecézní ocenění manželům Pavle a Karlovi Ženíškovým, kteří už v době totality podporovali církevní aktivity v Plzni. Od vzniku diecéze pracuje Karel pro salesiánské středisko a Pavla jako pastorační asistentka.
Katedrální varhaník Aleš Nosek, dómský varhaník z Regensburgu Franz Joseph Stoiber a regenschori svatovítské katedrály Josef Kšica rozezněli čtyři tisíce píšťal svatobartolomějských varhan při podvečerním koncertu. Biskup Holub renovovaný nástroj požehnal a připomněl, že jedna z píšťal byla věnována prvnímu biskupovi plzeňské diecéze Františku Radkovskému k 80. narozeninám.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou