26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Diecéze slavily Den mládeže

26. 3. 2013

|
Tisk
|

Tisíce mladých lidí se v českých a moravských diecézích účastnily minulou sobotu Světového dne mládeže.

Vydání: 2013/13 Těším se na setkání v Brazílii!, 26.3.2013

Katecheze, diskuse, workshopy i semináře na zajímavá témata doprovázela akci, jejímž mottem byla Ježíšova slova: „Jděte tedy, získejte za učedníky všechny národy.“ Jde o stejná slova, která zaštítí letošní Světové setkání mládeže v brazilském Riu de Janeiru s papežem Františkem.

Kromě ostravsko-opavské diecéze, která si Světový den mládeže připomněla již o týden dříve, se jej v sobotu účastnily všechny české i moravské diecéze. Zapojily se tak do akce, která na celém světě probíhá každý rok v sobotu před Květnou nedělí. Mladí lidé zde plní přání papeže Jana Pavla II., aby se každý rok setkávali v diecézích se svými biskupy. Častým námětem hovorů byla letos osobnost nově zvoleného papeže Františka.

Na nového římského biskupa byla zaměřena i katecheze brněnského biskupa Vojtěcha Cikrleho. Ten mimo jiné upozornil na mediální výstupy a spekulace lidí, kteří často církevní problematiku vůbec neznají. Volba Svatého otce dominovala též brněnské cyrilometodějské přednášce historika Jaroslava Šebka. „Všechny moje besedy v poslední době bez ohledu na téma sklouzly k papeži Františkovi. Cítím, jak lidi oslovuje, chtějí vědět víc nejen o dějinách, ale také o současnosti církve. Jsem rád, že to platí i o mládeži,“ říká k tomu Jaroslav Šebek.

NA VELEHRAD!

Kam jinam než na cyrilometodějský Velehrad mohly v sobotu směřovat kroky mladých lidí z olomoucké arcidiecéze? Celodenní program tu otevřela pěší pouť z pěti kilometrů vzdáleného Starého Města. Navzdory mrazivému počasí se na ni vydalo přes 1 700 mladých lidí. „Dokázali, že nejsou z cukru,“ ocenil jejich odhodlání Jan Pilař z olomouckého Centra pro mládež, které setkání uspořádalo.

Nadšení mladé účastníky ne-
opustilo ani na samotném Velehradě. „Přijel jsem, abych se potkal s kamarády, a taky jsem věděl, že to bude skvělá akce,“ řekl patnáctiletý Josef Kvapilík, který si z připraveného programu vybral divadelní scénku o kněžích vězněných za komunismu. Jiná účastnice, osmnáctiletá Monika Frgalová, se nechala inspirovat zase přednáškou o dobrovolnictví ve východní Evropě. „Představa vycestovat někam, kde životní podmínky nejsou úplně jednoduché, mě zaujala a nadchla,“ svěřila se dívka. Další součástí programu byla katecheze olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera, který v ní mladé posluchače vyzval, aby hlásali Krista i svým nevěřícím kamarádům.

Přes 350 mladých lidí z pražské arcidiecéze využilo možnosti setkat se při této příležitosti s kardinálem Dominikem Dukou. Letos poprvé uspořádala arcidiecézní mládež společnou vigilii s Hnutím Pro život. Okolo 230 mladých lidí se pak zúčastnilo hlavního programu s biskupem Janem Baxantem v litoměřické diecézi. „Nemůžeme svědčit, vyprávět o Kristu, kdybychom se o něm sami nejprve něco nedozvěděli a neprohloubili k němu svůj vlastní vztah,“ připomněl mladým lidem biskup Jan Baxant.

V Plzni tradičně začínali setkání křížovou cestou centrem města. Na zahájení přišly na čtyři stovky mladých lidí. „Další program jsme podnikli trochu v novém. Hlavním hostem byl režisér Jiří Strach, který vyprávěl o víře beze strachu,“ prozrazuje šéf Diecézního centra pro mládež P. Krzysztof Dedek.

V královéhradecké diecézi zavítalo na setkání mládeže přes 800 lidí a podle Ludmily Horáčkové z Diecézního centra mládeže se organizátorům podařilo efektivním způsobem přiblížit motto letošního setkání. „Využili jsme k tomu multimediální projekci, jejíž součástí bylo zapojení publika,“ uvedla Ludmila Horáčková.

Mladí lidé nezaháleli ani v českobudějovické diecézi. Na Ktiši se jich sešlo 180. „Velká část z nich se zapojila i do příprav jako dobrovolníci, jen v kapelách bylo zhruba 60 lidí,“ uvedl P. Roman Dvořák, ředitel Diecézního centra mládeže. Letošní novinkou byly na Ktiši dopolední diskusní skupinky a z kultury byl pro mládež připraven muzikál Tarzan.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou