26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Diecéze bude vařit pivo i rybařit

7. 3. 2017

|
Tisk
|

Pivo z litoměřického biskupského pivovaru sbírá ceny a ochutnat ho lze na mnoha místech ČR. Podobně by chtěla uspět i českobudějovická diecéze. Její biskupský pivovar má vzniknout na Hosíně.

Vydání: 2017/10 Čas na postní obnovu, 7.3.2017, Autor: Tomáš Kutil



Z fary a dvou přilehlých budov v obci Hosín, která je na dohled od Českých Budějovic, by do dvou let měl vzniknout biskupský pivovar. V plánu je i restaurace s výhledem na České Budějovice a pastorační centrum pro mládež i rodiny s dětmi.
„Bude to vznikat na etapy. Nejprve pivovar a až dáme dohromady další peníze, přijde na řadu restaurace s kapacitou dvě stě lidí. Následně se pustíme do pastoračního centra,“ řekl generální vikář českobudějovické diecéze Mons. David Henzl skupině novinářů, pro které ČBK zorganizovala cestu s ukázkami hospodaření a dalších aktivit katolické církve v jižních Čechách.
Projekt pivovaru má už konkrétní obrysy. Před pár dny se podařilo najít i vodní pramen, který je pro výrobu piva nezbytný. Při jeho vaření se totiž spotřebuje zhruba desetkrát více vody, než kolik vznikne piva. Areál čeká i úprava nádvoří.
Ubytování, sportovní rybaření i kozí sýry
Pivovar ale nebude zdaleka jedinou investicí, na kterou se českobudějovické biskupství chystá. „Vzhledem k tomu, že příspěvek od státu klesá každý rok o 5 %, jsme nuceni podnikat, abychom vykryli ztrátu. Nyní hledáme, kam nejlépe investovat,“ popisuje ekonom diecéze René Bouzek. Diecéze hodlá využít především peníze, které stát vyplácí pravidelně jednou ročně jako náhradu za majetek, jenž při církevních restitucích nebyl vydán. Vloni to bylo 108 milionů korun.
Jednou z takových investic jsou jihočeské katolické lesy, které farnostem zprostředkovávají zpracování dřeva. Před dokončením je investice do společnosti BeWooden, která se zabývá výrobou módních doplňků ze dřeva. „Chceme využít i velký potenciál cestovního ruchu – především na Šumavě, Lipensku a Novohradsku. V plánu je vytvořit řetězec ubytování v budovách far spojený s dalšími službami. Zajímá nás i agroturistika,“ dodává ekonom. A David Henzl prozrazuje další konkrétní záměr – diecéze by měla získávat prostředky i výrobou kozího sýra.
Diecéze by také ráda využila chov ryb, který má v jižních Čechách dlouhou tradici. V restitucích se tamním farnostem vrátilo zhruba 130 hektarů rybníků. Většina je ve špatném stavu a potřebuje údržbu. Přesto se už ve spolupráci s městem Český Krumlov a firmou Jakub Vágner Rybářství rýsuje investiční projekt sportovního rybaření.
„Peníze jsou pro nás ale jen prostředkem, nikoliv cílem. Jejich zisk nám má umožnit naplňovat naše hlavní poslání – duchovní službu,“ dodává ekonom. Míní tím i misijní a charitativní činnost. Loni proto diecéze koupila za 46 milionů korun několik budov kolem Biskupského gymnázia, aby areál scelila a aby se gymnázium, které navštěvuje na 700 žáků, mohlo dál rozvíjet. V nových prostorách budou učebny i internát. V plánu je i nová tělocvična, neboť ta současná už nestačí. Vzniknout by měla úpravou a zastřešením dvora – střecha by měla být průhledná, aby studenti mohli cvičit při denním světle.
Problémy působí dvojí danění
V investicích ale naráží nejen českobudějovická diecéze na problém s dvojím daněním. Když vytvoří například pro správu lesů společnost s ručením omezením, platí daň ze zisku 19 %. „Pokud ty peníze potřebujeme – například na platy – a převedeme je na účet biskupství, daníme je dalšími 15 %. To nás velmi znevýhodňuje. Naproti tomu obchodní společnost si vytvoří dceřinou firmu, zisk si může převést zpět a nic už podruhé nedaní,“ uzavírá ekonom. Podle něj by církvím velmi pomohla úprava zákonů, která by odstranila toto dvojí zdanění u veřejně prospěšných poplatníků, mezi něž církevní subjekty patří.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou