26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Dětský film: daleko od pohádky

12. 6. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/24 Co Čech, to muzikant?, 12.6.2007

Příloha: Doma

Na přelomu května a června se ve Zlíně konal již 47. mezinárodní festival filmů pro děti a mládež, který si během posledních let vydobyl významné místo mezi světovými festivaly podobného zaměření. Během týdne se promítlo přes 350 filmů. I doprovodný program byl bohatý: výstavy, koncerty, odborné diskuse a dobročinné akce ke zlínskému festivalu již neodmyslitelně patří.
Hlavní soutěž v letošním roce nabídla celkem šestnáct filmů z celého světa, osm filmů pro děti a osm pro mládež. Díky mravenčí práci uměleckého ředitele festivalu Petra Kolihy a jeho spolupracovníků můžeme vybrané filmy považovat za vskutku reprezentativní ukázku toho, co se za poslední rok ve světě natočilo v této specifické oblasti filmové tvorby. Jaké jsou současné filmy pro nejmladší z nás, na co se zaměřují a jaký svět zobrazují? Jaký svět je dospělými tvůrci dětem a mládeži předkládán?
V soutěži se překvapivě neobjevila ani jedna pohádka. Tato skutečnost je nicméně způsobena spíše výběrem samotných filmů než skutečností, že by se žádné pohádky netočily. I tak je tento fakt jasným znakem nové tendence. Dětský svět v soutěžních filmech byl téměř zcela prost fantazie a byl těsně svázán s každodenní realitou. Dospělí tvůrci nabízejí dětem příběhy, v nichž se malí hrdinové musejí potýkat s mnohdy velice vážnými problémy. Několikrát se objevilo téma nevraživosti mezi dětmi a jejich tendence tvořit uzavřenou skupinu, do které se nově příchozí jen s obtížemi dostávají. Bariéry jsou utvářeny nejen jinou barvou pleti, ale třeba sociálními rozdíly či dalšími jinakostmi, které poznamenávají první dětská setkání. Aktuální téma narůstajícího násilí mezi dětmi a množícími se případy šikany bylo ústředním motivem několika filmů. Je zjevné, že tento problém není pouze záležitostí České republiky, ale celosvětovým fenoménem, nad nímž bychom se měli velice vážně a intenzivně zamýšlet.
Jednou z cen, které jsou na festivalu udělovány, je i cena Ekumenické poroty. Ta vybírá filmy, jejichž obsah je v souladu s křesťanskými hodnotami, zdůrazňuje lidskou důstojnost a lidská práva či podporuje solidaritu s menšinami a znevýhodněnými lidmi. Zvláštní uznání Ekumenické poroty letos získal švédský film Děti od vedle který je dobrým příkladem současného filmu pro dětského diváka. Vypráví příběh devítileté Afričanky Aminy, jež se snaží začlenit do švédské společnosti. Do Evropy přišla s dědečkem, ten však náhle zemřel. Malá Amina naštěstí nachází zvláštního opatrovatele, mladého rockového hudebníka. Její boj za možnost zůstat ve Švédsku je na konci filmu korunován úspěchem, což je stejně důležité jako samotný průběh filmu. Dospělí v něm totiž nejsou zobrazováni pouze jako cizí prvek, který do dětského světa nepatří, a pokud patří, tak hraje spíše negativní roli. Mladý rocker přijímá úkol oficiálního opatrovatele, čímž na sebe bere celoživotní odpovědnost. Film ukazuje dospělé jako důvěryhodné osoby, kterých se děti nemusí pouze bát. Život v dnešním globalizovaném multikulturním světě přináší mnoho zásadních společenských změn. Tendence podléhat uzavřenosti vůči cizímu však zůstává. Snaha podpořit toleranci a narušit mnohdy zbytečné a domnělé bariéry mezi lidmi prostřednictvím filmů zaměřených právě na nejmladší generace je tedy výrazně pozitivním a potřebným jevem.
LUKÁŠ JIRSA
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou