26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Den rodin ve znamení Bible i baroka

26. 5. 2012

|
Tisk
|

Vydání: 2012/21 Ke Svaté Hoře s tlukoucím srdcem, 26.5.2012, Autor: Václav Štaud

Minulý týden patřil rodinám. Hned v několika českých a moravských diecézích se totiž centra pro rodinu či katechetická centra rozhodla důkladně oslavit Den rodin a uspořádat řadu aktivit pro děti i rodiče. V Hradci Králové či Mníšku pod Brdy se akce nesla ve znamení baroka, v brněnské diecézi pak 1 200 dětí společně prožilo Jeden den na Petrově, včetně mše sv. s biskupem Vojtěchem Cikrlem.

Při hrách kolem katedrály, na petrovských hradbách a věžích, v kapucínských zahradách i v tajemných dvorcích kanovnických domů potkávali minulý čtvrtek malí návštěvníci biblické postavy ze Starého i Nového zákona. Poznali Mojžíše, Abraháma, Izáka i Jana Křtitele; Panna Maria se s nimi rozdělila o chléb, který napekla pro Ježíška a sv. Josefa. „Na programu pro takové množství dětí se podílelo více než 150 dospělých,“ uvádí vedoucí Diecézního katechetického centra Marie Špačková. „Zapojili se dobrovolníci z řad kněží, řeholníků a brněnských vysokoškoláků, pomohli také žáci dvou tříd Církevní střední pedagogické školy. Především ale děkuji za nevšední obětavost všem pracovníkům biskupství. Kolik firem si dnes platí drahé akce k utužení kolektivu? My jsme tady spojili příjemné s užitečným a celý den jsme se, převlečeni do kostýmů, spolu s dětmi moc dobře bavili,“ září spokojeností Marie Špačková.

Nejvíce dětí, zhruba devadesátičlenné skupiny, přivezli katecheté z Měřína, Boskovic a Velkého Meziříčí. „Moc se mi všechno líbilo, takové hry jsme v Kanadě neměli,“ pochvaloval si lámanou češtinou i MacKenzie Podstatzky-Lichtenstein, který se na Vysočinu s rodiči přistěhoval teprve nedávno a nejvíc nových kamarádů našel právě v hodinách náboženství.

BAROKO HNED DVAKRÁT

Jen o dva dny později, minulou sobotu, se podobné setkání dětí uskutečnilo také v Hradci Králové. Tam bylo letos tématem „Vandrování barokem“ s důrazem na umění a prožívání víry. Jednotlivé skupiny dětí se účastnily interaktivních dílčích programů v Novém Adalbertinu a na Základní škole Jana Pavla II., prohlédly si také ochozy a kostel Nanebevzetí Panny Marie, kde naslouchaly barokní hudbě. Setkání vyvrcholilo mší svatou, kterou s dětmi a jejich průvodci slavil biskup Jan Vokál. Hradecká tematicky zaměřená diecézní setkání se konají podobně jako v Brně jednou za dva roky a jejich účastníky jsou děti od 5 do 14 let.

Baroko provázelo i rodiny z pražské arcidiecéze, které se v tutéž sobotu vypravily do barokního areálu Skalka, vypínajícího se nad Mníškem pod Brdy. Část z nich tam vyrazila na kole – pražská zlíchovská farnost totiž v rámci pouti uspořádala svou první cyklojízdu.

„V zahradě mníšeckého zámku pak mohli rodiče i děti besedovat s kardinálem Dominikem Dukou. Debatu moderoval herec Jan Potměšil,“ doplňuje Jiří Musil z pražského Centra pro rodinu.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou