26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Dejte miliardu na odstranění škod!

23. 7. 2013

|
Tisk
|

Jednu miliardu korun z majetkového narovnání by měla římskokatolická církev věnovat na odstranění následků povodní. Alespoň podle hnutí Občané městu, město občanům.

Vydání: 2013/30 Světové setkání mládeže právě začíná, 23.7.2013, Autor: Tomáš Kutil

Dopis s touto žádostí nedávno obdržel kardinál Dominik Duka. Tento krok by podle hnutí „mohl poněkud utlumit zřejmě převažující negativní reakce na celý proces majetkového vyrovnání našeho státu s církvemi“.

V odpovědi na tuto výzvu kardinál Duka zdůrazňuje, že mediálně vytvořený obraz, že církve okamžitě dostanou velmi rychle zpět majetek v hodnotě 134 miliard korun, je mylný, neboť finanční kompenzace bude vyplácena postupně v hodnotě zhruba 1,5 miliardy ročně. Přesto kardinál tento návrh neodmítá. „V současnosti jednáme s příslušnými úřady vlády, že namísto větší části peněz přijmeme státní dluhopisy. Dáváme vládě možnost, aby s penězi, které by nám jinak vyplatila, naložila podle svého uvážení, třeba i na likvidaci následků povodní, a aby nám je vyplatila až v dobách pro státní rozpočet příhodnějších,“ odpovídá na výzvu pražský arcibiskup a zároveň ujišťuje, že finanční kompenzace zabaveného majetku bude využita i na řadu dobročinných projektů. „Každoročně budeme poskytovat peníze na službu Charity ČR, aby mohla při podobných událostech maximálně rozvinout svůj potenciál. Věříme, že za dobu trvání majetkového narovnávání se bude jednat o částku několikanásobně vyšší než navrhovaná miliarda, navíc smysluplně rozložena mezi skutečně potřebné a při opravdu krizových situacích,“ dodává kardinál Duka.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou