26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Další ožehavá kněžská iniciativa u našich sousedů

23. 6. 2012

|
Tisk
|

Vydání: 2012/25 Exkluzivně z afghánského bojiště, 23.6.2012, Autor: Tomáš Kutil

Téměř ve stejnou chvíli, kdy papež Benedikt XVI. v Miláně pronesl slova, v nichž povzbuzuje ke hledání nových způsobů, jak zapojit rozvedené a znovu sezdané do života církve, se v sousedním Německu objevila kněžská iniciativa, která zachází mnohem dál. Zhruba 200 kněží a diakonů podepsalo memorandum, kde deklarují, že rozvedeným a znovu sezdaným budou vysluhovat svátosti.

„V našich společenstvích rozvedení, kteří se znovu oženili a vdaly, s naším souhlasem přijímají eucharistii, svátost smíření i pomazání nemocných,“ uvádějí kněží ve svém prohlášení, které nazvali Církev 2012: Za nevyhnutelný zlom. Podle svých slov si uvědomují, že porušují církevní normy, ale zdůvodňují to tím, že se nechávají vést především milosrdenstvím, a odkazují na princip „salus animarum suprema lex“ (spása duší je nejvyšším zákonem).

Toto prohlášení je zatím záležitostí pouze duchovních freiburské arcidiecéze, je ale otázka, zda se nerozšíří i za její hranice, podobně jako Farářská iniciativa v Rakousku. Vatikán na freiburské prohlášení zatím nijak nereagoval, podle vedení arcidiecéze, v jejímž čele stojí Robert Zollitsch, předseda Nemecké biskupské konference, není „užitečné ani konstruktivní“.

Podobně se na celou záležitost dívá sekretář ČBK Mons. Tomáš Holub: „Obávám se, že proklamativní výzvy freiburského typu, ačkoliv mohou pramenit z pravdivého vnímání pastorační potřebnosti, připravenost některých představitelů církve k reflexi přístupu k rozvedeným a znovu sezdaným z pochopitelných důvodů spíše přibrzdí než urychlí.“ Naopak za velmi důležitá považuje Mons. Holub papežova slova z Milána, v nichž povzbuzuje k dalšímu hledání cest pro zapojení rozvedených a znovu sezdaných do života církevního společenství, kam dle slov papeže plně patří a do něhož přinášejí své soužení jako dar. „Tato slova zcela jednoznačně volají po hluboké teologické reflexi jak v oblasti naukové, tak pastorační – a ta je pro život církve v dnešním světě velmi nutná,“ uzavírá sekretář České biskupské konference.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou