12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Cyklopouť ze Slovácka na Tetín

3. 8. 2021

|
Tisk
|

Mariazell, Kolín nad Rýnem, Čenstochová, Budapešť, Madrid, Řím, Levoča, Krakov, Fatima, tam všude se v minulých letech cyklopoutníci vypravili z Uherského Brodu. Letos hranice nepřekročí.

Vydání: 2021/32 Jezuité slavili svého patrona, 3.8.2021, Autor: Lenka Fojtíková


Tento rok čeká zhruba 140 poutníků nálož 600 kilometrů po Moravě a Čechách. V sobotním ránu se vydali od farního kostela v Uherském Brodě do Tetína na Berounsku. Těsně před startem jeli v pátečním podvečeru prolog do Suché Lozi, kde stojí jediný kostel v olomoucké arcidiecézi zasvěcený svaté Ludmile. Právě této světici, od jejíhož úmrtí 15. září uplyne 1 100 let, je totiž letošní cyklistické putování věnováno.
„Počítejte s tím, že nás na cestě čekají překážky. Pouť je právě o tom, že jdeme sice přes překážky, ale máme jasný cíl. Pro nás je to letos svatá Ludmila na Tetíně, ale zároveň samozřejmě Bůh Otec, Syn a Duch Svatý. Vezměme tuto pouť jako příležitost, abychom rostli v nesení křížů, protože víme, že to není cíl a konec. Cílem je zmrtvýchvstání a radost věčného života u Boha se všemi svatými,“ řekl v úvodní mši svaté P. Petr Utíkal, který jede celou trasu také v sedle kola.
„Poprvé jsme před sedmnácti lety zamířili do Mariazell. Tehdy jsem byl studentem vysoké školy. Nyní už s námi jezdí mladí lidé, kteří při prvním ročníku ještě ani nebyli na světě,“ připomíná zakladatel cyklopoutí a zároveň sekretář Orla v Uherském Brodě Petr Gabriel.
Kromě startu poutníci nejedou v pelotonu, ale v menších skupinkách. Trasy jsou vybrány především po cyklostezkách a méně frekventovaných silnicích. „Putujeme podle navigace, kterou si každý nahraje do mobilu. V místech noclehu samozřejmě dodržujeme potřebná hygienická opatření,“ upozorňuje Petr Gabriel. Poutníci spí ve sportovních halách, školách, klášterech i na farách tak, aby docházelo k co nejmenší kumulaci lidí na jednom místě.
Posedmé se na cyklopouť vydal šestapadesátiletý Josef Žajdlík z Veselí nad Moravou a jeho jednadvacetiletá dcera Veronika. „Proč se opakovaně účastníme? Předně chci zdůraznit, že nejedeme nějaký závod, ale je to skutečně pouť se vším všudy. Každý den je sloužena mše svatá a je možné využít přítomnost kněží ke zpovědi anebo duchovnímu pohovoru,“ odpovídá na dotazy Josef Žajdlík. „Je pro nás také důležité, že si můžeme ve společenství přátel, s nimiž se setkáváme vlastně jen jednou ročně právě na této pouti, prožít něco jiného než jinak v každodenním životě. Navíc stále poznáváme nová krásná místa,“ doplňuje tatínka Veronika.
Součástí pestrobarevného pelotonu je doprovodný autobus s přívěsným vozíkem, který veze cyklistům bagáž a poslouží i těm, jimž případně dojdou síly. V dalším automobilu jede technik, který se stará o servis. Nechybí ani kola k zapůjčení, pokud by se někomu jeho vlastní bicykl rozbil a nešel opravit.
Z místa startu cyklopoutníci zamířili přes Velehrad do Žarošic a v průběhu tohoto týdne je možné je potkat cestou do Moravského Krumlova, Třebíče, Želivi, Číhošti, Sázavy a Dobříše. Do Tetína mají cyklisté dorazit tuto neděli 8. srpna.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou