12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Čtyři spokojení Češi v Ružomberku

4. 11. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/45 Stigmata, 4.11.2008, Autor: Aleš Palán

Na Pedagogické fakultě KU dnes studují čtyři Češi. Jak se jim tady líbí?

„Učitelé nám tu opravdu chtějí pomáhat; je vidět, že je skutečně zajímáme,“ říká za souhlasného přikyvování ostatních Marcela Krčková. Marcela studuje na univerzitě v Ústí nad Labem učitelství pro 1. ročník ZŠ a speciální školy. Taková kombinace na Slovensku vůbec neexistuje. Přesto semestr, který stráví v Ružomberku, neztratí. Jak je to možné? „I když tu třeba mají předmět, který se jinak jmenuje a jinak se vyučuje než u nás, nechají si učitelé předložit náš studijní program a pokoušejí se mu co nejvíc přiblížit,“ vysvětluje. Marcela si tak dokázala z nabídky KU svou kombinaci sama poskládat.
„Kamarádka byla na univerzitě v Řecku. Po návratu domů běhala, lítala, sháněla – a výsledek byl ten, že musela opakovat semestr. Tady je to jiné. Když je z některého předmětu zkouška a my doma máme jen zápočet, beze všeho nám vyjdou vstříc,“ chválí Marcela.
Anna Folbrová studuje v Hradci Králové češtinu – a tu v Ružomberku logicky nemají. Proto si bude muset dodělávat víc zkoušek. Přesto čas strávený v Ružomberku za ztracený rozhodně nepokládá. Pobyt zde ji obohacuje, navíc předměty jako světová literatura či didaktika jazyka jsou podobné, i když nyní studuje slovenštinu. Kateřina Nachtmannová si zase pochvaluje, že studium na Slovensku nekomplikuje jazyková bariéra.
O tom, že by v Ružomberku něco ztratili či zameškali, čeští studenti nechtějí ani slyšet. Naopak: zdůrazňují, co nového jim pobyt na Pedagogické fakultě přinese. Chodí třeba na výuku posunkového jazyka či výchovu romských minorit – s tím by se doma nesetkali. „Nic zde neztratíme, získáme naopak víc vědomostí, než kdybychom zůstali doma,“ shodují se studenti.
Potvrzuje to i Pavel Horák – jeho specializací je tělocvik a tady je jeho součástí například sebeobrana a posilování. Pavel v jednu chvíli váhal mezi studijním pobytem v Anglii a v Ružomberku. Ani jeho angličtina zde nezahálí: domlouvá se její pomocí se svými novými polskými kamarády, kteří tu také studují. Co mimochodem všichni čeští studenti hodnotí velmi pozitivně, je vstřícný přístup zdejších studentů. Cítí se v Ružomberku vítáni, spolužáci jim chtějí pomáhat. A když skončí škola? Nenudí se? Rozhodně ne. Nabízí se výšlapy do Tater, koupání v termálních pramenech... „Na horách je už sníh. Tak brousíme hrany na prknech a lyžích,“ těší se Kateřina.
Jak se čeští studenti o Pedagogické fakultě KU Ružomberok vůbec dozvěděli? Třem studentům z Ústí nad Labem jim o ní řekl pedagog na hodině informatiky – nabídl jim buď studium v Polsku, nebo na několika místech Slovenska. Propagoval ale zejména Ružomberok. Teď už chápou proč.
Anna Folbrová z Hradce Králové hledala možnosti studia v zahraničí na internetu sama a Ružomberok ji zaujal. „Miluju hory, které tu v okolí jsou. Určující taky bylo, že se jedná o katolickou univerzitu,“ vysvětluje.
Dalším studentům, kteří by chtěli jít do Ružomberku studovat, se nyní nabízí i jiný způsob, jak k potřebným informacím přijít: přečíst si o zdejší škole v Katolickém týdeníku.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou