26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Čtyři dny s otcem a dvěma syny

18. 7. 2012

|
Tisk
|

Vydání: 2012/29 Kauza Bezák rozděluje Slovensko, 18.7.2012, Autor: Tomáš Kutil

Brněnské výstaviště je teď už opět liduprázdné, člověk v něm potká maximálně technickou četu, která pomalu připravuje další veletrh. Ještě před pár dny ale bylo v jeho pavilonech pořádně živo. Na 6 000 křesťanů přijelo na další ročník Katolické charismatické konference a od čtvrtka do neděle spolu s přednášejícími rozebírali evangelijní příběh o marnotratném synu a zjišťovali, že „mají proč se veselit a radovat“.

„Už několik let vybíráme pro konferenci takovou část evangelia, která obsahuje celý průřez evangelijní zvěstí. Od toho, co dělá Bůh pro nás, přes spásu, pokání a obrácení, až po vztah k bližním a vyslání do služby,“ vysvětluje Kateřina Lachmanová, koordinátorka Charismatické obnovy v ČR. Konference má díky tomu podle ní charakter exercicií. „Motto – Máme proč se veselit a radovat – jsme vybrali záměrně trochu provokativně: vzhledem k současné době, která jakoby příliš důvodů k radosti nepřináší. Přesto jsou důvody či prameny křesťanské radosti stále přítomné a my se na ně jen potřebujeme nějak napojit,“ dodává Lachmanová.

Příběhem o marnotratném synu, přesněji o milosrdném otci, provázeli jednotliví přednášející. Každá z dopoledních i odpoledních přednášek byla vždy uvedena úryvkem z tohoto podobenství a akcentovala některý jeho prvek: milosrdnou lásku otce, odsuzování a zatvrzelost staršího bratra, obrácení mladšího bratra, otcovo odpuštění...

OŘÍŠEK PRO KAMERAMANY

Jako hlavní host konference vystoupil francouzský kněz a řeholník s belgickými kořeny P. Daniel Ange. Do Brna dorazil v pátek a jeho zahájení páteční odpolední přednášky připomínalo nástup rockové hvězdy – doslova vtrhl na pódium plný sálající energie a nadšení pro Boha. A to přesto, že už oslavil osmdesátku a řeholníkem je 62 let. Publikum si získal téměř okamžitě, jenom kameramany, kteří zprostředkovávali přenos na velkoplošnou obrazovku, příliš nepotěšil, protože prostor řečnického pultíku mu zdaleka nestačil a udržet ho v detailním záběru vyžadovalo velmi pohotové reakce.

Svou první přednášku zahájil P. Ange dlouhým úryvkem v češtině a za přízvuk při jeho pozdravu „Dobrý den“ by se nemusel stydět ani rodilý Čech. „Jsem velmi rád, že jsem mohl opět přijet do země Cyrila a Metoděje,“ dodal ještě v úvodu. V přednášce pak mnohokrát zdůraznil, že lidé okolo nás jsou pro nás velikým darem a musíme jen objevit poklad, který se v nich skrývá. Mluvil i o tom, jak je důležité druhým žehnat, a popisoval zkušenosti, které nejen s žehnáním prožívají mladí lidé v evangelizační škole Jeunesse Lumière – tuto školu P. Ange založil a věnuje jí velkou část své energie. Dále se všímal i otcova objetí z evangelijního příběhu, které popisoval jako symbol Božího přijetí a odpuštění.

NESMÍME NIČIT BOŽÍ KRÁSU

V sobotu pak P. Ange mluvil trochu více o hříchu: „Příčinou devadesáti procent utrpení je lidský hřích. Jediné východisko z něj je stále více se přibližovat k Otci.“ Z jeho slov bylo patrné, že obzvláště na srdci mu leží hříchy proti životu a celá kultura smrti, spojená s potraty, umělými oplodněními a eutanázií. „Je to strašlivé ničení Boží krásy činností člověka,“ dodal P. Ange.

Francouzský kněz ale nebyl samozřejmě jediným přednášejícím. „Co kdyby mladší syn z podobenství při svém návratu nejprve potkal toho staršího, v jehož reakci se řada z nás určitě poznává? To je velmi inspirující,“ zeptal se trochu provokativně ve své přednášce P. Vojtěch Kodet. O chvíli později zdůraznil, že Bůh je připraven bez váhání „obětovat svou důstojnost“, aby zachránil tu naši: „V příběhu to ukazuje bezhlavé rozběhnutí se otce k synovi, aby mu co nejrychleji vrátil plášť a prsten – symboly synovských práv.“

POZOR NA OBRANNÉ VALY

P. Angelo Scarano ve své přednášce ukázal na podstatu hříchu – odchod od Boha, otočení se k němu zády. V chování staršího bratra pak popsal syndrom zahořklosti a sudičství, který podle něj může vyrůst z toho, když člověk nedokáže přijímat Boží dary a povzbuzení. Kateřina Lachmanová mluvila zase o obrácení a zdůraznila, že ho potřebujeme všichni a pořád – a varovala před budováním obranných valů, které obrácení brání. „Takovými valy mohou být i naše silné stránky, naše služba nebo třeba pohodlnost. Postoj – co bych se snažil, i tak jsem v mé farnosti těžkej nadprůměr – nám opravdu nepomáhá,“ dodala a rozesmála publikum.

Na konferenci nechyběla každý den velká společná mše svatá, kterou živě přenášela TV Noe. Jednu z nich sloužil už tradičně biskup František Radkovský. „Jsme v Božích rukách, a to nám opravdu dává důvod se veselit a radovat. Buďme proto stateční, naše okolí to potřebuje,“ vyzval přítomné plzeňský biskup.

DORAZIL i KARDINÁL VLK

V sobotu večer se neplánovaně objevil ještě jeden host. „Napsal nám kardinál Vlk, zda by nevadilo, kdyby přijel. Jsme moc rádi, dorazí dnes večer,“ oznámila během dne Kateřina Lachmanová všem přítomným horkou novinku. Na konci sobotního programu kardinál všem přítomným také požehnal. „Celý večer jsem zde vnímal déšť Boží milosti. Nemám, co bych k tomu přidal, proto se to ve svém požehnání jen pokusím shrnout,“ řekl těsně před požehnáním. Během závěrečné nedělní mše, která celou letošní konferenci uzavřela a při níž byl hlavním celebrantem, pak nešetřil chválou a nadšením z atmosféry, kterou okolo sebe viděl. „Jako správný kazatel jsem se hlavně chtěl pokusit povzbudit vaši víru, ale když vás vidím, tak vám zkusím jen nabídnout pár slov k jejímu prohloubení,“ uvedl viditelně potěšený kardinál Vlk ve své homilii, v níž ohnivě hovořil o klíčové roli Ducha Svatého pro zpřítomnění Krista v cirkvi a v našem středu.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou