16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Čtvrtstoletí přehlídky církevních škol

10. 4. 2018

|
Tisk
|

Již 25 let přijíždějí do Oder studenti a studentky církevních škol, aby na pódiu před porotou i vrstevníky předvedli své talenty.

Vydání: 2018/15 Tisíce lidí podpořily rodiny, 10.4.2018, Autor: Pavel Siuda

Příloha: Diecézní zpravodajství - Ostravsko-opavská diecéze


Odborná porota nejen hodnotí, ale dává rady, jak nadání rozvíjet, a rozdává i ceny. Udělovala se i Cena diváka, Čestné uznání poroty a jubilejní ocenění Zlaté pásmo. Kromě věcných cen si nejlepší studenti z Oder odvezli také dárkové poukazy na rekreační pobyty v církevních zařízeních v Praze nebo Brně.
25. ročník přehlídky byl oproti těm předchozím výjimečný nejen pestrým programem a pozvanými hosty, ale především délkou. Začal již v úterý 3. dubna vernisáží tzv. hybohledů Pavla Macka v Dělnickém domě v Odrách, kde se také odehrála většina tanečních, hudebních a dramatických vystoupení. Největší akci církevních škol v ČR poctil svou návštěvou fotograf Jindřich Štreit, který představil na výstavě s názvem „Služebník Boží“ své snímky kněze Květoslava Kulavíka, jehož szachytil ve všedních okamžicích kněžského života.
„Byl to člověk, který znal svět, ale i lidskou duši,“ zavzpomínal na vernisáži fotograf. Jeho dílo okomentoval další významný host přehlídky – známý autor duchovní literatury, psychiatr a kněz P. Max Kašparů. Během programu přehlídky s ním mohli studenti také pobesedovat. Na autorském čtení se s mladými setkal rovněž profesor Petr Piťha, který Odry navštívil i v minulých letech. Organizátoři ze Střední pedagogické a střední zdravotnické školy sv. Anežky České pozvali také kapelu Hradišťan s primášem Jiřím Pavlicou, Pavla Helana, Adama Bubíka a další umělce.
Duchovní zázemí poskytovala školní kaple a kostel sv. Bartoloměje, kde se všichni účastníci sešli v pátek 6. dubna při slavnostní mši svaté, kterou celebroval biskup Martin David. Mladým umělcům připomněl, že prožít dobře lidský život je rovněž uměním. „Abychom z toho našeho života dokázali udělat krásné umělecké dílo, je dobré se inspirovat u toho, kdo tomu životu rozumí. Je to Kristus, který nás učí umění života v lásce, v odpuštění, v nasazení pro druhé – to je skutečné umění života,“ řekl biskup Martin David. Jeho milým úkolem bylo také udělit ocenění lidem, kteří přehlídce od jejího počátku pomáhají.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou