26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Čtvrt století kněžské služby

28. 7. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/31 Olympiáda: nejen sport, i politika, 28.7.2008, Autor: Jiří Macháně

Příloha: Doma

Když spolu dva manželé žijí pětadvacet let, říká se tomu stříbrná svatba. Když si kněží připomínají 25. výročí svého svěcení, žádný speciální název to nemá. Přesto je pro ně čtvrtstoletí služby lidem příležitostí k ohlédnutí i patřičné oslavě. Jedna taková se uskutečnila v břevnovském klášteře.
Právě na kostelních vratech tamější baziliky se v závěru června objevilo tablo novokněží, jak jej znají čtenáři Katolického týdeníku. Vzbudilo trochu rozruch: nebylo letošní, šlo o kopii zažloutlých listů někdejších Katolických novin starých 25 let. Do Břevnova se pak sjela více než dvacítka těchto kněží-jubilantů ze všech koutů republiky. Byl to celý jeden ročník semináře, který zde hostil jeden z vrstevníků této kněžské „party“ – břevnovský převor P. Prokop Siostrzonek. „Prožili jsme hezký den, při němž jsme si zavzpomínali na dobu strávenou společně v semináři. Vítám tu nejen dnešního brněnského biskupa, našeho tehdejšího prefekta, ale i všechny, kteří přišli slavit spolu s námi,“ přivítal na začátku bohoslužby přítomné jubilanty i věřící v klášterním chrámu P. Siostrzonek.
„Jak se cítíte, když je vám jako kněžím pětadvacet? To je přece mládí, člověk je v plné síle, nemusí být zklamaný tím, co je kolem. Platí tohle i o nás?“ zahájil mši svatou napůl v žertu brněnský biskup. Vzpomínal, že když na začátku své cesty ke kněžské službě přišli do semináře, měli většinou pocit, že se z 99 % jedná o jejich osobní rozhodnutí a jediné procento může být Boží volání. „A dnes vidíme, že je to úplně naopak. Prefekt, což byla moje tehdejší funkce v semináři, zná kandidáty kněžství a vidí jejich dary i omezení. A to i taková, která by třeba kněžství bránila. Musí se za bohoslovce modlit a vědět, že je nepředělá on, nýbrž Bůh. Neměli to lehké,“ připomněl biskup Vojtěch Cikrle.
Na závěr bohoslužby čekal na každého z oslavenců malý dárek, který předal jeden z malých břevnovských farníků Filip Rabiňák. Z chrámu se za doprovodu nových varhan a tympánů vydali všichni slavit do kláštera. „Děkuji, že mi svou přítomností umožňujete naplňovat mou řeholi v pohostinnosti, ke které nás vybízí její autor svatý Benedikt,“ zahájil přípitek P. Siostrzonek. Krásné prostředí i zázemí si pochvaloval nejeden z jubilantů. „Scházíme se každých pět let a tady jsou na to doopravdy skvěle zařízení. Kostelem počínaje a bydlením konče,“ chválil pohostinnost nejstaršího mužského kláštera v Čechách P. Rudolf Zahálka z Bělé na Havlíčkobrodsku. Během pohoštění se oslavenci promíchali s velkou skupinou břevnovských farníků. „Dnešek se dá srovnat se stříbrnou svatbou. V lepším případě máme tak polovinu kněžského života za sebou, takže už není tolik času na nápravu chyb,“ loučil se s úsměvem v narážce na půlkulaté výročí brněnský děkan P. Václav Slouk.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou