26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Co všechno vyrostlo z manželských setkání?

3. 2. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/6 Tři pochodně svědomí , 3.2.2009, Autor: Václav Štaud

Manželská setkání nejsou jenom podnikem pro dva manžele. Už od samého začátku je doprovází většinou víkendové akce určené zvlášť ženám a mužům i společně rodičům s dětmi. Patří mezi ně Tábory rodin, Tvořivé víkendy pro maminky s dcerami, Dobrodružné expedice pro otce s dětmi, Víkendy pro ženy či Víkendy pro muže. V některých případech tyto aktivity přerostly v dlouhodobé programy, či dokonce hnutí.

ZADÁNO PRO ŽENY

Jednou z těchto nabídek jsou víkendové akce sdružení YMCA Setkání pro ženy. Mají za úkol pomoci ženám a maminkám předávat a získávat cenné zkušenosti a duchovně růst. Mnohé maminky zde často po dlouhé době najdou i prostředí, kde se mohou dosyta vyspat, odpočinout si a relaxovat. „Na mnoho žen působí doslova zázračně, když se alespoň na několik dnů vzdálí od četných povinností i ze svého domova, naberou nový dech,“ říká Gita Vyleťalová, programová asistentka pro rodinné programy a programy zaměřené na ženy. „Postupně jsme vytvořili cyklus čtyř víkendů, abychom pokryli co největší šíři potřeb žen v závislosti na jejich věku i různých zájmech. Jedná se o přednášky, diskuse a tvořivé aktivity, jimž je společná nabídka duchovního programu – liturgie a setkání s knězem. Proto rádi využíváme služeb exercičních domů a dalších církevních zařízení. Krásná příroda ovšem nesmí být daleko,“ vysvětluje Gita Vyleťalová, maminka pěti dětí. Zvláštní typy víkendů připravuje sdružení pro ženy, které procházejí krizí středního věku. To proto, že přechod, s nímž souvisejí zdravotní a duchovních potíže, komplikují i změny životních rolí – odchod dětí a příchod vnuků, komplikace se zaměstnáním a podobně. „Někteří z odborníků, přítomných na setkání, pak pomáhají ženám i nadále. Ale ona i atmosféra na setkáních pomáhá,“ svěřuje svou mnohaletou zkušenost Gita Vyleťalová.

PO ROCE NAVAZUJEME, JAKO BY TO BYLO VČERA

O úspěšnosti akcí skrývajících se pod názvy Expedice nebo Tábory hovoří už po- Co všechno vyrostlo z manželských setkání? hled na internetové stránky sdružení YMCA Setkání (www.setkani.org). V plánu příslušného období totiž často u jednotlivých akcí „svítí“ slovo OBSAZENO. Tak tomu bylo u nedávného vánočního tábora rodin i u pololetní expedice Arctos. A zimní tábor rodin, připravený sdružením na konec února, je už také beznadějně plný. Co rodiny na tyto akce přitahuje? Pravidelný účastník táborů Pavel Hranáč z Brna říká: „Víme, že společně prožijeme mnoho neobyčejných chvil. Bez ohledu na počasí. Vzpomínám na povodňový rok 2003. Během srpnového pobytu v Oderských vrších nepřestalo pršet. Bydleli jsme v malých chatkách – na první pohled velký problém. Naštěstí má sdružení i veliký stan, tee-pee. Po celou dobu v něm nevyhasl oheň, stále byl plný lidí a mumraje. Všichni se snažili zpříjemňovat pobyt sobě i všem ostatním. Výsledkem jsou krásné vzpomínky, snad ještě lepší než na jiné tábory,“ uvádí Pavel Hranáč. Tábory si pochvaluje i Věra Hranáčová: „Když se tam znovu setkáváme, navazujeme i v jednotlivých hovorech přesně tam, kde jsme před rokem skončili. Jako by to bylo včera. S více než stovkou účastníků využíváme pečlivě připravený program, začínající každé ráno modlitbou. A jsme vděčni i za blízkost poutního místa Skála Panny Marie. Jde o mohutný přírodní chrám skal a stromů, s pramenem vody a řekou za zády. Pro Boží chválu je podstatný i klid, který odevšad vystupuje,“ líčí Věra Hranáčová. Tábory pro rodiny s dětmi dnes pořádá mnoho farních a dalších společenství. Řada jejich organizátorů prošla přípravou u sdružení YMCA Setkání, kde nacházeli inspiraci v instruktážních kurzech i v táborové praxi. Patří k nim rovněž manželé Miroslav a Milena Vykydalovi působící v Rodinném centru Blansko. Jejich tábory nesou název Rodinná abeceda. „Rodičům s dětmi dáváme více volnosti k individuálním zážitkům. A místo tábora střídáme. Letos v srpnu, kdy vyjedeme už popatnácté, to bude Dobrošov na Náchodsku,“ dodává Milena Vykydalová, která na táborech plní též roli psychoterapeuta a sociálního pedagoga.

ZNOVU SE STÁT MALÝM KLUKEM – ASPOŇ NA VÍKEND

Uplynulý víkend, prodloužený o jeden den pololetních prázdnin, prožily dvě desítky tatínků s 35 dětmi další z oblíbených expedic, které pořádá YMCA Setkání. Bylo to v Albeřicích nedaleko Jánských Lázní, kde má sdružení vlastní středisko. „Víkendové pobyty jsou k nezaplacení pro všechny členy rodiny,“ říká organizátor poslední expedice Miloš Vyleťal. „Zvlášť u mužů, vyčerpaných pracovními povinnostmi, jsou to vzácné chvíle. Každý z nich se tu znovu stává malým klukem schopným radovat se z maličkostí. Můžeme se přiblížit svým dětem, mít na ně čas, naslouchat jejich starostem. A když tu drobotinu večer uložíme, nastane prostor sdělit si navzájem ,dospělé‘ problémy a starosti,“ říká Miloš Vyleťal. Dům setkání, v němž se pololetní radovánky uskutečnily, leží v líbezném koutu Krkonoš, stranou turistického ruchu. Sdružení YMCA Setkání získalo středisko v roce 2003 jako dar od Kongregace sester Nejsvětější svátosti. Než mohl začít sloužit novému účelu, tedy rodinám, bylo třeba ještě mnoho práce a prostředků. Členové sdružení při rekonstrukci odpracovali téměř 7 tisíc hodin. Dnes má dům šestnáct příjemných pokojů pro téměř padesát hostů. K dispozici je jídelna, klubovna s krbem, učebna a kaple. „Dům setkání dává prostor nejen pro naše vlastní programy,“ zdůrazňuje Miloš Vyleťal, jenž do nejvyšších českých hor pravidelně přijíždí až z Krnova. „Tohle středisko slouží po celý rok i jako místo pro rekreaci a duchovní růst rodin z celé republiky. Nabízíme ho centrům pro rodinu, farním společenstvím i jednotlivým rodinám. Pro všechny máme připraveno ubytování a kvalitní stravu. Zájemci najdou všechny podmínky a možnost objednávání na internetové adrese www.setkani.org,“ uzavírá Miloš Vyleťal.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou