26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Co děláte pro to, aby pro vás byl Bůh stále na prvním místě?

1. 9. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/29 Co v nás konkuruje Bohu?, 1.9.2004, Autor: Antonín Hošťálek

Co děláte pro to, aby pro vás byl Bůh stále na prvním místě?

JAROSLAV KRATKA, reverend Slezské církve evangelické
Především si vůbec nemyslím, že v mém životě je Bůh stále na prvním místě. Ano, nesmírně po tom toužím, ale realita mi silně připomíná svatého Pavla: „Ve své nejvnitřnější bytosti s radostí souhlasím se zákonem Božím; když však mám jednat, pozoruji, že jiný zákon vede boj proti zákonu, kterému se podřizuje má mysl...“ (Řím 7,22-23).

Bůh mi však daroval víru a čím víc ji obživuji – Boží Slovo, modlitba, svátosti, společenství – tím víc ve mně roste důvěra. Vím, že v Ježíši Kristu jsem Boží dítě. Zvláště ve chvíli sjednocení se s Kristem v Eucharistii, kdy vírou upevňuji nerozlučnou sounáležitost s Tělem Ježíše Krista, světlo Jeho lásky a dobroty vytěsní ve mně jakýkoliv stín pochybností. Ano, v té chvíli pro mě není nic důležitějšího. A v síle tohoto „pokrmu“ mohu prožívat další vyznání sv. Pavla: „Stačí, když máš mou milost; vždyť v slabosti se projeví má síla' (2Kor 12,9).

Věřím, že to všechno je práce Ducha Svatého a čím víc se mu poddávám, tím míň problémů má On se mnou a já s vírou.

MARTINA JANDLOVÁ, mluvčí Biskupství brněnského
„Staneš se hromosvodem na průšvihy, proto musíš být dobře uzemněný,“ zaslechla jsem nedávno v jednom rozhovoru. Dobré uzemnění, jinými slovy dobré zakotvení v Bohu je potřebné pro každého z nás na místě, kam jsme byli povoláni. Ale jak to udělat, aby byl pro mě Bůh stále na prvním místě v kolotoči telefonátů, návštěv, e-mailových, faxových, tiskových a všelijakých jiných zpráv, kterých přicházejí denně desítky a na které je třeba ihned reagovat a plně se na ně soustředit? Denně na tuto otázku hledám odpověď, denně hned po probuzení svěřuji Bohu čas, který mi nabízí, a prosím ho, aby byl se mnou, aby za mě mluvil, jednal, usmíval se, povzbuzoval, ale především miloval. Modlitba a přijímání svátostí jsou cestou, jak se Bohu neztratit.

HELENA ŠIPROVÁ, lékařka, brněnská diecéze
Děkuji za zajímavou otázku – nebo je to spíš návod ke zpytování svědomí? Myslím, že se sama deru na první místo žebříčku tehdy, když se příliš točím kolem svých plánů a svých „práv'. Snažím se tedy zvláště to dobré chápat ne jako samozřejmost nebo něco „na co mám právo', ale jako dar. A když se mi to někdy podaří, cítím se sama spokojeněji. Je přece hezčí být obdarován.

VÍT VALTR, Hnutí fokoláre, brněnská diecéze
Netroufám si říci, že Bůh je stále, každým okamžikem, na nejvyšší příčce žebříčku mých hodnot, i přes to, že jsem se v osmnácti letech vážně rozhodl, že mu tuto příčku daruji na celý život. V každodenním životě se nechávám často strhnout mnoha věcmi. Toužím a směřuji k tomu, aby on byl pánem mého života - to ano. Co pro to dělám? Osvědčilo se mi soustředit se na přítomnost. Tuto chvíli, tento okamžik mohu prožít tak, aby patřily Bohu. Že jsem předtím něco 'zvoral'? Je zbytečné se tím příliš zaobírat. Už nemám možnost to změnit. Vložím to do jeho milosrdenství. Že mě čekají náročné úkoly, na které třeba nestačím? Je zbytečné si s tím dělat moc velkou hlavu. Na to, co bude, dostanu pomáhající milost v pravý čas. Tento okamžik chci prožít dobře, hledat jeho vůli v potřebách svých bližních a ve svých povinnostech, jeho bolestnou tvář v různých utrpeních, jeho pomoc a milé povzbuzení v radostech...

JAROSLAV ŠANDA, grafik a rytec, brněnská diecéze
Vím, že i kdyby mě blízcí do jednoho opustili, Bůh zůstane. Je tedy nejen nejvěrnější, ale i nejskutečnější. A už tím je na prvním místě. Horší je, když se mám v praxi řídit tím, co po mně chce. Řídit se svými přáními je o moc pohodlnější. Ve smyslu otázky tedy odpovídám: Snažím se bojovat s pohodlností, zejména tou myšlenkovou, se sklonem lidské povahy zjednodušovat a snažím se také poctivě zkoumat motivy svých činů. Bohužel, prakticky mi to zatím moc nejde.

P. TOMÁŠ HOLUB, hlavní vojenský kaplan, pražská arcidiecéze
Poctivě se pokouším vnímat svůj život a přiznávat si, že mnohdy Bůh na prvním místě vůbec není. No a pak se snažím tyto své žebříčky, ve kterých Hospodin figuruje na jiných místech, Bohu předkládat v pravidelné modlitbě, v pravidelném rozjímání, se snahou o maximální upřímnost.

Nic člověku neprospěje, když ztrácí hlavu pro věci tohoto světa

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou