12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Co Čech, to muzikant

16. 11. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/47 Václav Renč, 16.11.2011, Autor: Zita Chalupová

Příloha: Doma

Hrozné klišé, tahle věta. Ovšem na druhé straně – pěkné klišé, vždyť komu by se nelíbilo být muzikant jen proto, že náleží k určité skupině? Někde ale toto rčení musí mít svůj původ. Snad u F. L. Věka? Spíš ještě daleko hlouběji v naší historii. Možná kdysi, před mnoha staletími, si s sebou všichni Češi, kteří chodili po světě, nosili nějaký štěbenec, šalmaj, dudy nebo housličky, kterými dokázali potěšit ty, kdo byli ochotní naslouchat.

A jak je to s Čechy dnes? Spíš toto milé klišé asi už neplatí, aspoň někteří hudební pedagogové se na tom shodují. Dnešní děti víc baví počítače a televize, málokdo dokáže pěkně zazpívat, málokdo vysype z rukávu u táboráku víc než deset písniček.

Zájem o umělecké školy klesá

Takový trend částečně potvrzuje i ředitel olomoucké Konzervatoře Evangelické akademie František Fiala. Domnívá se, že děti dnes nechodí na konzervatoře tak často a tak připravené jako kdysi. „Dle mého názoru zájem o studium uměleckých škol spíše klesá. Důvodem je jistě také částečná obava o možnosti budoucího uplatnění v naší společnosti, která kultuře a umění příliš nepřeje. Rovněž úroveň studentů, kteří se dnes na konzervatoře hlásí, je jistě o poznání nižší, než tomu bývalo v dobách minulých. To je ovšem dáno skutečností, že škol konzervatorijního typu po revoluci významně přibylo, a touha po studiu uměleckých disciplín se tak stala více zájmovou záležitostí nežli jednoznačnou uměleckou profilací,“ míní ředitel Fiala. A ruku v ruce s těmito změnami jde i změna zájmu o jednotlivé hudební nástroje. Jeden učitel základní umělecké školy mi nedávno říkal, že rapidně ubývá houslistů. A že prý stačí, aby dítě ze ZUŠ vědělo, jak se housle drží, a hned ho přijmou na konzervatoř (s jistou nadsázkou samozřejmě). Tento názor František Fiala sice nepotvrzuje, znalost držení houslí ke studiu na konzervatoři nepostačuje, přesto jsou nástroje, které začínají trochu chybět. Ovšem na druhé straně jsou nástroje, které prožívají znovuzrození. „Trvalému zájmu se těší zejména obor sólový zpěv, obecně pak mají na naší škole převahu dechové nástroje nad smyčcovými a strunnými, což je dáno zejména tím, že smyčcové a strunné nástroje jsou pro studium přeci jen o poznání náročnější. Renesanci zájmu zažívá také zobcová flétna, která se již na několika konzervatořích, včetně té naší, vy- učuje jako hlavní obor, což ještě před pár lety nebylo možné,“ říká ředitel olomoucké konzervatoře. Nicméně i u oborů, jako jsou například housle či klavír, podle něj velmi záleží na osobnosti pedagoga, jak dovede pro tento typ studia eventuální zájemce motivovat. „Například na naší škole se díky velmi dobré práci houslového pedagoga daří (navzdory rostoucímu úpadku zájmu o tento obor) zvyšovat počet studentů smyčcového oddělení. Podobně se daří oddělení varhannímu a klavírní oddělení – díky nedávnému získání vynikající hráčské osobnosti do řad našich pedagogů – začíná získávat na potřebné síle,“ říká ředitel Fiala.

Celé Česko by mohlo zpívat dětem

Dnes už se v domácnostech nepořádají běžně koktejlové večírky, na nichž děti hostitelů musí hrát skladby da capo al coda – ať je to baví, nebo nebaví, ať se stydí, nebo nestydí. Rodiče ale naštěstí stále stojí o to, aby se jejich ratolesti v hudbě vzdělávaly – stále existují ZUŠky, domy dětí a mládeže s množstvím hudebních kroužků, i dnes vodí rodiče své děti do obchodů s hudebními nástroji, a když někdo vyhrává na ulici s kloboukem na zemi, největší část podupávajícího publika tvoří rodiče s dětmi. Málokdo asi nezná iniciativu „Celé Česko čte dětem“. Možná by stálo za to založit podobnou iniciativu „Celé Česko zpívá dětem“. Ti, kdo se do ní zapojí, budou muset dětem denně zazpívat písničku, posadit se s nimi a společně si zahrát nebo aspoň něco poslechnout. Možná se potom zase začne říkat „Co Čech, to muzikant“.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou