26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Cizinci se potkali na zahradní slavnosti

24. 7. 2018

|
Tisk
|

Nebývalý ruch a dětský výskot se rozléhal jindy tichou zahradou dominikánského kláštera v Plzni na Slovanech, když zde probíhala 16. července oblíbená zahradní slavnost, pořádaná Poradnou pro cizince a uprchlíky Diecézní charity Plzeň.

Vydání: 2018/30 Richard Rohr: nezahořknout, 24.7.2018, Autor: Alena Ouředníková

Příloha: Diecézní zpravodajství - Plzeňská diecéze


„Slavnost pořádáme pro naše klienty, jejich děti a pro návštěvníky našich kurzů českého jazyka každoročně. Účastní se jí i naši pracovníci a vlastně může přijít kdokoliv, kdo má zájem. Jde hlavně o to, aby se cizinci neformálně seznámili s českou kulturou i zvyklostmi a ostatním představili zase svou kulturu,“ vysvětluje Petra Chalupská, sociální pracovnice Poradny pro cizince a uprchlíky. Dodává, že i pro charitní pracovníky jsou takové akce příležitostí blíže poznat život svých klientů.
Na letošní zahradní slavnosti převažovali návštěvníci bulharské národnosti, zastoupena zde byla i Ukrajina a Slovensko. „O vynikající občerstvení se už tradičně stará jedna naše bývalá klientka z Arménie, díky níž víme, jak je arménská kuchyně výborná,“ usmívá se Petra Chalupská a rychlost, s jakou dobroty mizí z podnosů, jí dává za pravdu.
Setkání v klášterní zahradě ale není jen o popovídání si a o jídle. Připraveny jsou nejrůznější soutěže a sportovní disciplíny (např. slalomový fotbal, skákání v pytli či přetahování lana), do nichž se s gustem se svými dětmi zapojili i rodiče.
„Když člověk přijde do cizí země, cítí se dost sám, ne všichni se k vám chovají přátelsky. Naše rodina vítá každou příležitost seznámit se s novými lidmi a vyměnit si zkušenosti, proto jsme sem rádi přišli,“ svěřil se jeden z účastníků. Komunikačním jazykem mezi dětmi i dospělými byla čeština, protože dospělí většinou procházejí jazykovými kurzy a děti znají češtinu ze školy či školky, některé se v Čechách už narodily.
Na charitní Poradnu pro cizince a uprchlíky se ročně obrací přes tisíc klientů. „V loňském roce to bylo 1 348 lidí, letos zatím asi 680,“ upřesňuje Petra Chalupská. „Mezi nejčastější služby patří pomoc při hledání práce, bydlení, školy, ale také doprovod na úřady a jiné instituce těch, kteří by se pro jazykovou bariéru nedomluvili,“ vyjmenovává. Mimo jiné poradna poskytuje i právní poradenství, pomoc při vyřizování administrativních záležitostí, služby tlumočníků nebo pořádá kurzy českého jazyka. Více informací a kontakt lze najít na www.dchp.cz/nase-sluzby-poradna-pro-cizince-a-uprchliky.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou