26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Církve: Nechte už narovnání být

1. 4. 2014

|
Tisk
|

Ve vyjednávání o změně zákona o majetkovém narovnání nemá smysl pokračovat, shodli se minulý týden zástupci církví a náboženských společností.

Vydání: 2014/14 Církve: Nechte už narovnání být, 1.4.2014, Autor: Jiří Prinz

Následně zástupci ČBK, Ekumenické rady církví a Federace židovských obcí oznámili konec svého angažmá v expertní komisi, v níž spolu s nimi zasedali zástupci ČSSD a hnutí ANO. Jako důvod uvedli skutečnost, že veškeré námitky, jež ČSSD předložila jako důkaz údajné nespravedlnosti církevních restitucí, pokládají za vyvrácené.

V materiálu, který při této příležitosti zveřejnili, se námitkám sociálních demokratů vyčítá mimo jiné jejich ideologičnost a nekorektnost. „Církvím a náboženským společnostem nemůže být kladeno za vinu, že zákon byl schválen ‚velmi těsnou většinou‘,“ brání se církve jedné z námitek.

„ČSSD měla po dobu dvaceti let možnost spolupůsobit na přijetí restitučního předpisu – a to zejména v době, kdy byla vládní stranou.“

Ohrazují se i proti tvrzení, podle něhož představitelé církví údajně deklarovali, že zákonem z roku 1990 jsou veškeré nároky církví na vydání majetku vypořádány. „V případě katolické církve nelze dohledat žádné dobové stanovisko, které naznačuje materiál ČSSD/ANO,“ oponují církve.

Jde o ideologii.

Církve rovněž odmítají výhrady typu, že „cenové parametry u zemědělské půdy vycházejí ze zastaralých podkladů“. Při vyvracení této námitky církevní experti naopak dokládají, že vycházeli z poslední analýzy Výzkumného ústavu zemědělské ekonomiky.

V neposlední řadě představitelům církví vadí, že se politici zastoupení v komisi snaží vyvolat u veřejnosti mylný dojem, že se církvím zákonem o majetkovém narovnání dostává více práv, než kolik měly v minulosti. O námitkách politiků z expertní komise proto soudí, že „vycházejí z ideologicky deformovaného postoje k církvím a náboženským společnostem a uvádějí zřetelně nepravdivá tvrzení na podporu tohoto postoje“.

I přes ukončení svého působení v komisi chtějí církve nadále s vládou jednat – nikoli však už o restitucích, nýbrž o postavení církví ve společnosti. „Předsedové České biskupské konference, Ekumenické rady církví a Federace židovských obcí jsou přesvědčeni, že nyní je třeba jednat o budoucnosti, ve které jsou církve a náboženské společnosti připraveny pomáhat ve všech oblastech života společnosti i jednotlivce,“ zmiňují v této souvislosti zástupci církví a náboženských společností.

Představitelé vládní ČSSD se však svých záměrů úpravy majetkového narovnání nechtějí jen tak vzdát. Bezprostředně po krachu expertní komise prohlásil premiér Bohuslav Sobotka, že kabinetu na nejbližší schůzi navrhne vznik vládního týmu, který by měl ve vyjednávání pokračovat. Prohlásil dokonce, že si umí představit, že by finanční náhrady, jež by v rámci narovnání měly církvím připadnout, mohly být zdaněny i bez dohody s církvemi. „Sociální demokracie má ve svém názvu slovo ‚demokratická‘. My v této chvíli nevidíme demokratickou cestu, aby se v českém právním rámci takováto věc udála,“ odmítá podobné úvahy generální sekretář ČBK Mons. Tomáš Holub.

Podrobné stanovisko církví k odchodu z expertní komise najdete na: http://tisk.cirkev.cz/z-domova/materialy-expertni-komise/

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou