26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Církev v Thajsku žádá demokracii

3. 10. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/40 Cizinci v české církvi, 3.10.2006

Thajská armáda, jež se 19. září chopila moci, nyní dokončila návrh prozatímní ústavy, kterou předala králi ke schválení. Ke slovu se po vojenském puči a svržení předsedy vlády Tchaksina Šinavatry přihlásila také katolická církev.

Nová ústava má zabránit tomu, aby premiér zneužíval svou funkci, jak tomu bylo podle pučistů v případě Tchaksina Šinavatry. K puči došlo v době, kdy Šinavatra (údajně s nápadně velkým množstvím zavazadel) odcestoval do New Yorku na valné zasedání OSN. Jeho návrat do vlasti se v blízké budoucnosti neočekává.
Jak uvedla rakouská stanice ORF, římskokatolická církev v zemi požaduje rychlý návrat k demokracii. Kardinál Michael Kitbunchu (bangkocký arcibiskup) doufá v rychlé uklidnění situace. „Naštěstí zde nepanuje sebemenší náznak násilí nebo odporu,“ uvedl pro zpravodajskou agenturu KNA.
Předseda komise Iustitia et Pax v Thajsku biskup Michael Bunluen Mansap označil převzetí moci jako šanci na proces změn v zemi. „Za vlády Tchaksina Šinavatry se konzum a materialismus staly hlavními hodnotami mnoha obyvatel Thajska. Neměli jsme šanci zprostředkovat naší společnosti křesťanské sociální učení,“ řekl biskup a vyzval všechny katolíky, aby se zapojili do politického a společenského života.
V zemi, která zažila od roku 1932 devatenáct pučů, tvoří katolíci z celkových dvaašedesáti milionů obyvatel jen nepatrnou menšinu - okolo 300 000 lidí.
(čtk, orf, red)
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou