26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Církev se staví čelem k pedofilním skandálům

18. 3. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/12 Konvertité, 18.3.2010

Německou, rakouskou a nejnověji i holandskou církví otřásá série obvinění z pedofilního sexuálního obtěžování, kterého se měli dopouštět kněží. Přestože se jedná většinou o několik desítek let staré případy, stále vyplouvají na povrch nové skutečnosti a další obvinění. Celkem se jedná o desítky případů v řadě církevních institucí – ve školách, klášterech i farnostech. Oficiální stanovisko církve je nekompromisní – je potřeba zajistit, aby se podobným selháním jednotlivců zabránilo.

Ústy mluvčího Vatikánu P. Federica Lombardiho dal Svatý stolec najevo, že schvaluje, aby tyto velmi bolestné věci vyšly na světlo a aby se s nimi církev vypořádala. Zároveň si P. Lombardi uvědomuje, že aféry bohužel staví církev do „špatného světla“, a negativně tak ovlivňují celou společnost. „Tyto události ale na druhé straně mobilizují církev k tomu, aby našla přiměřené odpovědi a mechanismy, kterými by pomohla celé společnosti dostatečně chránit děti a dospívající mládež před všemi formami sexuálního obtěžování a zneužívání,“ pokračoval P. Lombardi. „Nelze popřít, že církev kvůli těmto skandálům zažívá mnoho obtíží, ale musíme udělat vše pro to, abychom na konci došli ke dvěma výsledkům – zlepšení ochrany dětí a mládeže a očištění církve,“ shrnul P. Lombardi. Ke kauzám se v Rakousku vyjádřil i kardinál Schönborn. Ve svém prohlášení citoval Kristova slova: „Pravda vás osvobodí“ – a zdůraznil, že jen „plná otevřenost, transparentnost a starost o oběti spolu s velkým úsilím zabránit podobným excesům nám pomůže s odstraněním hanby, která padla na církev v důsledku těchto afér“. Dotkl se i možných příčin, které způsobily tolik případů zneužívání: „Je to spojeno s otázkami kněžského vzdělávání, se sexuální revolucí v šedesátých letech, zahrnuje to i otázku celibátu, stejně jako téma rozvoje osobnosti.“ Kardinálova slova o problematice celibátu vyvolala v řadě médií dojem, že jimi chce zahájit diskusi o jeho zdobrovolnění. Tento výklad on sám vzápětí odmítl a také Vatikán vydal v reakci na to velmi jasné prohlášení. „Celibát nemůže být v žádném případě spojován s problematikou pedofilie kněží,“ sdělil o víkendu mluvčí Vatikánu P. Federico Lombardi. Zároveň dodal, že se objevili lidé, kteří v případech z Řezna a Mnichova hledali nitky, jimiž by do problému zatáhli i Svatého otce. „Každému objektivnímu pozorovateli ale musí být jasné, že tyto snahy nemají reálný základ,“ uzavřel P. Lombardi.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou