26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Církev má třináct nových kardinálů

8. 10. 2019

|
Tisk
|

Papež František v sobotu 5. října jmenoval 13 nových kardinálů včetně kanadského jezuity Michaela Czerneho, původem z Brna. Všem požehnal i Benedikt XVI.

Vydání: 2019/41 Církev má třináct nových kardinálů, 8.10.2019, Autor: Karel Pučelík


„Ochota kardinála prolít krev, symbolizovaná rudou barvou jeho hábitu, je jistá, je-li zakořeněna ve vědomí, že se mi dostalo soucitu, a ve schopnosti soucit projevit,“ řekl při kreaci Svatý otec. Výběrem nových kardinálů klade důraz na misijní poslání církve. Řada z nich pochází ze vzdálených míst nebo se věnuje misijní činnosti i přijímání uprchlíků. Své kardinály tak dostaly země jako Kongo či Indonésie. Nově do kardinálského kolegia patří i lucemburský arcibiskup a předseda Komise biskupských konferencí zemí EU Jean-Claude Hollerich SJ. Nyní má kolegium, které by volilo nového papeže, 128 členů z 68 zemí. Pro ilustraci – papeže Františka volilo kolegium z jen 48 zemí.
O den dříve proběhlo biskupské svěcení jako nutný předstupeň pro kardinály pod 80 let. „Byla to velmi slavnostní i dojemná chvíle. Z rukou Svatého otce přijímali biskupské svěcení kněz českého původu Michael Czerny i tři moji bývalí kolegové, s nimiž jsem se setkával ve Státním sekretariátu ve Vatikánu – ti jako diplomaté půjdou do Afriky,“ uvedl pro KT královéhradecký biskup Jan Vokál, který se svěcení účastnil. „V promluvě papeže Františka jsem ocenil jeho důraz na modlitbu za svěřený lid, která je v základu každé biskupské i kněžské služby, i důraz na mariánskou úctu,“ doplnil biskup Vokál.
Jezuita Michael Czerny, s nímž přinášíme rozhovor na str. 13, je blízký spolupracovník papeže Františka. Podílel se na jeho „ekologické“ encyklice Laudato si’ a nyní je podsekretářem Sekce pro uprchlíky papežského úřadu. Biskupský kříž si nechal vyrobit ze dřeva loďky migrantů a i ve znaku s heslem „Přijmi“ má loďku se čtyřmi postavami symbolizujícími jak uprchlíky, tak jeho rodinu, která v roce 1948 emigrovala z Československa do Kanady.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou