16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Čínská vláda narušovala Den modliteb

3. 6. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/23 Sjezd KDU - ČSL, 3.6.2009, Autor: Martin T. Zikmund

Byla zakázána tradiční mariánská pouť v hlavním čínském poutním místě v Šešanu u Šanghai, zatímco na jiných poutních místech stály po celý květen policejní kontroly, a byla zakázána jakákoli jejich propagace. Byl zablokován i přístup k vatikánským webovým stranám, kde je v čínštině zveřejněn už dříve napsaný dopis papeže Benedikta XVI. čínským křesťanům.

Právě takový byl průběh Dne modliteb za Čínu (24. května) v samotné Číně, který souvisí s památkou Panny Marie Pomocnice křesťanů. O to větší ohlas však našel tento den modliteb v jiných částech světa. Například v Neapoli se konala bohoslužba za přítomnosti 700 čínských uprchlíků. Stranou nezůstala ani Česká republika. „My sami jsme kdysi zakusili duchovní povzbuzení od mnoha křesťanů, kteří se za naši církev modlili, když jsme byli sevřeni komunismem. Je proto samozřejmé, že cítíme potřebu zapojit se do modlitby za církev pronásledovanou v Číně, zvláště když nás k tomu vyzve sám papež,“ vyjádřil se pro KT olomoucký arcibiskup Jan Graubner o Dni modliteb za Čínu. „Křesťané v Číně to opravdu nemají lehké, ale věřím, že i u nich se ukáže, že krev mučedníků bývá semenem nových křesťanů,“ dodal. Tamní věřící jsou podle arcibiskupa Graubnera misionáři, kteří mají před sebou velký úkol evangelizace největší země světa. „A nakolik je podpoříme, natolik bude jejich evangelizace i naším dílem,“ dodává arcibiskup.

POČET KŘTŮ ROSTE

„Budoucnost křesťanství v Číně vypadá jinak než na Západě. Zatímco v Evropě je na ústupu, v Číně je naopak na postupu,“ nechal se slyšet pastor Ezra Jin z Pekingu. Podle odhadů je dnes v Číně více než 100 milionů křesťanů z různých církví, tj. zhruba o 30 milionů více než členů komunistické strany. I v katolické církvi roste počet křtů. Podle statistik zveřejněných katolickým bulletinem kontinentální Číny (Faith) bylo v uplynulém roce v 90 čínských diecézích uděleno 22 308 křtů dospělým osobám. Dokonce v provincii Se Juan na jihozápadě Číny, kde došlo před rokem k obrovskému zemětřesení (vyžádalo si 80 tisíc mrtvých), bylo uděleno dva tisíce křtů. „Zemětřesení sice zničilo naše kostely, ale nezničilo našeho misijního ducha ani víru a naději, nýbrž naopak posílilo a probudilo náboženské cítění,“ svěřil se pro agenturu Fides jeden z tamních katolických kněží.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou