16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Čína vyhání křesťany ze země

24. 7. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/30 Jak vychovat děti ve víře?, 24.7.2007

Jen od dubna do června tohoto roku vyhnala čínská vláda ze země přes stovku křesťanů-cizinců, kteří zde žili již více než patnáct let. Důvod? Olympijské hry 2008 v Pekingu by pro ně mohly být dobrou příležitostí pro evangelizaci.

O tajném „masovém vyhnání“ křesťanů ze země, nazvaném „Tajfun č. 5“, informovala agentura AsiaNews spolu s Asociací na pomoc Číně. Cílem vlády je co nejvíce zabránit misionářským aktivitám v zemi během blížící se olympiády. Vyhnaní křesťané uvedli, že byli zatčeni a vyslýcháni, následně jim úřady zabavily cestovní pasy a zakázaly přístup do země minimálně po dobu příštích pěti let. Čínské ministerstvo zahraničí se k případu odmítlo vyjádřit. Americká velvyslankyně v zemi jen zmínila, že ví o některých deportacích, ovšem nebyly k nim udány důvody.
Jak uvedla agentura Kathnet, komunistická vláda kontroluje každou náboženskou aktivitu a misionáře trestá pokutami či vězením. Mnoho křesťanů proto šlo pracovat do oblastí vzdělávání či hospodářství, kde se snaží dál tajně evangelizovat. Přes všechny snahy čínské vlády však svítá další naděje pro křesťany: jak uvedla agentura Kathnet, na olympiádu se hodlají přihlásit tisíce dobrovolných misionářů z celého světa, aby zde šířili „radostnou zvěst“.
(Kathnet, kš)



- Reakce na nedávno zveřejněný papežův list čínským katolíkům (informovali jsme o něm v minulém čísle KT) jsou pozitivní, a to jak ze strany biskupů a věřících podzemní církve, tak ze strany státem uznaného vlasteneckého sdružení čínských katolíků. Uvedl to vatikánský státní sekretář, kardinál Tarcisio Bertone. Oficiální reakce vlády ale zatím chybí. 
- Vláda čínské provincie Zheiang nařídila demolici tří protestantských kostelů. Každý z nich měsíčně navštěvovalo v průměru osm set věřících. Podle Asociace na pomoc Číně vládě vadilo, že kostely navštěvovalo víc lidí než ty, které uznává stát.
(RaVat, red)
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou