26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Chudí lidé kmene Garo se spoléhají jen na bylinky

25. 9. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/39 Evangelizace dům od domu, 25.9.2007, Autor: Martin T. Zikmund

Bangladéš je jednou z nejhustěji osídlených zemí naší planety. Žije v ní na 140 milionů lidí, tj. stejný počet jako kdyby se všichni Němci a Francouzi přestěhovali k nám a na Slovensko. Na rozdíl od evropských zemí však téměř polovinu obyvatel tvoří děti do 15 let. Největší město Dháka se svými 14 miliony obyvatel patří mezi nejlidnatější města na světě. Právě tuto zemi nedávno P. Jiří Šlégr navštívil.

Je vůbec možné, aby se na tak malé území vešlo tolik lidí?

Protože jsou to skromní lidé, tak se vejdou. Ale Bangladéš nejsou jen lidé, je to také zajímavá příroda. Žijí zde vzácné živočišné druhy: tygr bengálský, levhart skvrnitý a slon indický. Pokud jde o vegetaci, za národní květinu je pokládán lotosový květ.

Proč Papežské misijní dílo (PMD) vyvíjí právě zde takové úsilí?
Bangladéš je mimořádně zranitelná země. Její hranice obepínají deltu řeky Gangy, takže ničivé záplavy si tady vybírají svou krutou daň. Mimo to velkou skvrnu na zdejší sociální mapě představuje zneužívaná práce dětí. Spousta z nich nemůže chodit do školy a jsou nuceny za mizerný výdělek těžce pracovat. Jinak Bangladéš trpí všemi problémy, které sužují i ostatní chudé části světa: citelným nedostatkem výživy, pracovních příležitostí a vzdělání.

Můžete čtenářům více popsat některá místa, která jste navštívil?
Přiblížím vám třeba diecézi Mymensingh: 98 % věřících zde tvoří velmi chudí lidé kmene Garo. Mnoho z nich žije v odlehlých horských oblastech a spoléhá se jen na bylinky a přírodní léčbu, protože blízko nejsou ošetřovny ani nemocnice. Diecéze je sužována vysokou dětskou úmrtností a nejrůznějšími nemocemi – žloutenkou, záněty jater, úplavicí, tyfem, malárií, cukrovkou, podvýživou, nově také AIDS a ptačí chřipkou. Katolická církev v těchto vesnicích pořádá setkání a semináře o základní zdravotní péči, nemocným lidem poskytuje léky a sůl.

Jak v Bangladéši pomáhá PMD a jak se mohou zapojit lidé u nás?
Podílíme se na zajištění provozu několika sirotčinců a ubytoven pro dívky, přispíváme na výdaje za ubytování, školní pomůcky, stravu, oblečení a léky pro sirotky a děti ve školách. Rovněž je podporujeme ve vzdělání. Dětem v Bangladéši lze pomoci finančním darem zaslaným na číslo účtu: 72540444/2700, VS 40 (do poznámky pro příjemce je třeba napsat „Bangladéš“). V rámci Papežského misijního díla dětí přispívá česká sekce PMD v letošním roce do Bangladéše celkem 15 projekty pro 16 431 dětí v hodnotě téměř 1 500 000 Kč. Kdo by chtěl získat bližší informace o těchto projektech, může se obrátit na Národní kancelář Papežských misijních děl: Špindlerův Mlýn 33, 543 51, info@misijnidila.cz


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou