16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Chrám svaté Ludmily bude bazilikou

16. 8. 2022

|
Tisk
|

Chrám svaté Ludmily na náměstí Míru se stane basilikou minor, o udělení tohoto titulu rozhodl papež. V arcidiecézi tak bude už šest takových chrámů, v celém Česku šestnáct.

Vydání: 2022/34 Festival plný radosti z víry, 16.8.2022, Autor: Tomáš Kutil

Příloha: Diecézní zpravodajství - Pražská arcidiecéze


„Je to úžasná a radostná událost! Povýšení chrámu na baziliku minor není jen snahou ocenit toto mimořádné svatoludmilské místo, ale také touhou po větším přiblížení věřících k Pánu Bohu a milostem, které toto privilegium umožňuje. Je to další niterné bohatství pro všechny lidi dobré vůle,“ uvádí tamní farář P. Jakub Karel Berka OPraem. Kostel je vyhledávaným poutním místem k uctění sv. Ludmily. „Přichází řada pravoslavných a řeckokatolíků i mnohých cizinců. Díky umístění v této rušné lokalitě je velká frekvence zpovědi a vždy je věnována maximální pozornost této svátosti,“ doplňuje. Vinohradský kostel je největším a nejreprezentativnějším chrámem, který je této první české světici a mučednici v České republice zasvěcen. Je to i největší kostel věnovaný svaté Ludmile na světě. Termín jeho promulgace (slavnostního oznámení) bazilikou minor je zatím v jednání, pravděpodobně se tak stane na svátek sv. Ludmily – 16. září.
Basilica minor (česky menší bazilika) je od 18. století zvláštní čestný titul, který určitým významným kostelům propůjčuje papež. Propůjčení titulu basilica minor má za cíl posílit vazby jednotlivých kostelů s římským biskupem a zároveň má vyzdvihnout význam tohoto kostela pro okolí. V pražské arcidiecézi má tento titul bazilika Nanebevzetí Panny Marie na Svaté Hoře u Příbrami a v Praze bazilika sv. Jakuba Staršího na Starém Městě, bazilika Nanebevzetí Panny Marie na Strahově, bazilika sv. Markéty v Břevnově a bazilika sv. Petra a Pavla na Vyšehradě.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou