26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Chci žít déle doma. A jde to

28. 11. 2013

|
Tisk
|

www.zitdeledoma.cz

28.11.2013, Autor: Alena Scheinostová

Boardy se starými tvářemi, které se v minulých týdnech objevily na ulicích, jsou po vyretušovaných modelkách příjemnou změnou. Kampaň občanského sdružení Život 90 „Žít déle doma“, jejíž jsou součástí, jimi cílí ještě na další změnu – aby starší lidé mohli zůstat co nejdéle ve svém domácím prostředí a nemuseli odcházet do domovů pro seniory a dalších ústavů péče. „Nechci tam, ale sám/sama už všechno nezvládnu“, hlásá motto na plakátech. Devět z deseti českých seniorů chce dožít doma, devět z deseti dožívá v ústavech – přesto že až u třetiny z nich jejich zdravotní stav zcela vyhovuje domácí péči. Bez příslušných informací je však rozhodování těžké. Více se o tom dočtete v KT č. 48. Tady se však zdržme u fotografií.

Pro výstavu „Doma“ – doprovodnou aktivitu celé kampaně – je nafotil portrétista Václav Jedlička. Deset starých mužů a žen z okruhu klientů a spolupracovníků Života 90 a spřátelených organizací se nechalo vyfotografovat v intimitě svého domácího prostředí, kde žijí i přes svůj vysoký věk. Připojený text pak shrnuje jejich životní příběh, přání a záliby. Jedná se veskrze o lidi statečné, aktivní, inspirativní. Paní Božena Jendeková na naší fotografii se narodila v roce 1929, v šedesáti letech se stala doktorkou pedagogiky, momentálně studuje francouzštinu a historii a ráda chodí na běžky. „Na obyčejných lidech jsme ukázali, že ústav není ve stáří jediná varianta, když jsou po ruce potřebné služby a podpora,“ shrnuje smysl výstavy její iniciátorka Michaela Sladká.

Fotografie putují až do června po českých městech, benefičně je lze též objednat přes web kampaně , a přispět tak na služby seniorům. Až do 15. ledna je soubor k vidění v kavárně Mama Coffee na Sokolovské v Praze 8, potom se přestěhuje do Krámku o. s. Cesta domů (Bubenská 3, Praha 7) a do konce února se zastaví na Univerzitě Hradec Králové. Další termíny najdete na stránkách projektu.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou