26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Chci se těšit z naděje

16. 4. 2019

|
Tisk
|

Biskup JOSEF KAJNEK o sobě říká, že nikdy nepřestal být jednou nohou v pastorační službě – a když neměl farnost, strádal. Za pár dnů oslaví životní jubileum. Vypravili jsme se za ním do jeho současného působiště – farnosti Pardubice.

Vydání: 2019/16 Radost Velké noci zrozená z bolesti, 16.4.2019, Autor: Jiří Macháně


Narodil jsem se v Kutné Hoře, odkud byla moje maminka. První roky života jsem ale strávil v Polné na Vysočině. Otec tam totiž pracoval jako úředník. Když nám pak tatínek zemřel, nebylo mi ani pět let a maminka se s námi, třemi dětmi, přestěhovala zpátky ke svým rodičům do Kutné Hory. Vždycky říkala, že prožila to nejkrásnější manželství pod sluncem. Přestože bylo moje dětství poznamenané úmrtím táty, u dědy a babičky jsem prožíval moc krásné časy. Když mi někdo vypráví o svých dětských traumatech, tak musím říct, že já jsem nic takového nikdy nepoznal. Vyrůstal jsem v prostředí, kde jsem byl jako dítě přijatý a milovaný.
Začal jsem ministrovat až ve třetí třídě a byla nás tehdy plná sakristie. Po několika letech ostré komunistické perzekuce církve jsme ale zůstali jen dva. U prvního svatého přijímání jsme byli skoro celá třída. Když nás pak maminka přihlašovala v měšťance na náboženství, najednou jsme tam zbyli jen čtyři z celé školy.
Ke Skautu jsem se dostal v roce 1968. Stal jsem se rovnou roverem, tedy starším skautem, a vedl i družinu, tedy smečku vlčat. Skauting je výborná věc, protože pomáhá formovat charakter člověka. Skautské desatero je vlastně odvozené z Desatera Božích přikázání. Je to také škola praktických dovedností, zkušeností i pokory.
Jednou, když jsme vyhrabávali pod vrchem Kaňk v rokli u skautské chaty starou trávu, zároveň jsme ji pálili. Najednou do toho zafoukal vítr a oheň zamířil k lesu. S pomocí několika lidí z horní části Sedlce se nám podařilo větvemi oheň utlouci ještě předtím, než k němu přijeli hasiči, kteří nám pak dali lekci. Bylo to na Bílou sobotu a já si pamatuji, jak jsme potom s jedním z těch vlčat děkovali u Božího hrobu, že to dobře dopadlo.
I když jsem ministroval, kněžství mě nepřitahovalo. Starší sestra, ačkoliv byla jedničkářka, nesměla kvůli „nedělnickému“ původu na gymnázium, ale jen na zdravotní školu. Já jsem v zarputilosti svých patnácti let odmítl jít studovat, protože jsem si říkal, že se nebudu nikoho doprošovat. Děda mi radil, ať jdu na zdejší průmyslovku, ale já jsem se zasekl a šel se učit zámečníkem. Když jsem za ním po roce přišel, že bych přece jen na tu průmyslovku šel, děda bouchl pěstí do stolu a řekl: „Doučíš se, a pak si můžeš dělat, co chceš! Za rok tě zas něco napadne a nakonec nebudeš ničím.“ Dnes jsem mu za to vděčný. Řemeslo člověk v životě beztak nejvíc využije.
Na průmyslovce mě pak ve druhém ročníku zastihl rok 1968, který mi otevřel oči a obzory. Spolu s Miloslavem Fialou jsme zpívali v chrámovém sboru a on zrovna odcházel do semináře. Diskutoval jsem s ním, doprovázeli jsme se vzájemně tam a zpět – já jeho do Malína, kde bydlel, nebo on mě až na samý sedlecký most. Otravoval jsem ho s nesmírným množstvím otázek a on mě ke kněžství hodně povzbuzoval. Později jsem to opravdu poznal jako svoji cestu.


Mons. JOSEF KAJNEK (nar. 18. dubna 1949 v Kutné Hoře), od roku 1992 královéhradecký pomocný biskup a někdejší generální vikář. V rámci ČBK má na starosti vězeňské kaplany, je proboštem katedrální kapituly. Od roku 1968 je skautem.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou