26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Chcete vlastní betlém? Dokážete to!

20. 12. 2016

|
Tisk
|

Ozdobit si vánoční stůl vlastní vyřezávanou betlémskou figurkou? Žádný problém. Aspoň pro účastníky kurzu „(Nejen) chlapi vyřezávají“, který v Rožmitále pod Třemšínem, městě Jakuba Jana Ryby, uspořádalo pražské arcibiskupství.

Vydání: 2016/52 Setkání s Božím dítětem, 20.12.2016, Autor: Alena Scheinostová



„To dláto si chytni níž – jako tužku, ať využiješ páku. Jinak tě bude bolet zápěstí a zaděláváš si na zánět šlach.“ Řezbářský mistr Ondřej Drábek prochází sál v Panském domě a sleduje, jak se dvě desítky zájemců, kteří se nechali pozvat na víkend s dlátky a lipovým dřevem, potýkají s dřevěnými špalíčky. Mnozí z nich zacházejí se dřevem úplně poprvé. „Plno lidí kdysi vidělo vyřezávat svoje tatínky nebo dědečky a touží si také něco vyrobit, ale neumí to. A tak jsme v rámci projektu Křesťanské Vánoce vyhlásili tento kurz, kdy si můžete vlastnoručně vyrobit a odvézt domů figurku do betléma. Všechna místa se rychle naplnila,“ přibližuje za organizátory Kristina Poláčková.
Penzion Panský dům na rožmitálském hlavním náměstí provozuje arcibiskupství od loňského podzimu a pro akce tohoto typu je zde výtečné zázemí i atmosféra. Muži i ženy, kamarádky, páry a třeba i jedna maminka se synem přijeli na kurz už v pátek večer jen s vlastními nástroji – o vše ostatní se postarali organizátoři. Zájemci si poslechli, jak správně zacházet s řezbářskými dlátky (někdo si přivezl dokonce nářadí, které se v jeho rodině dědí), jak si rozkreslit budoucí figurku a jak hranolek obrábět. Sobota a neděle už jsou vyhrazeny práci. „Pan mistr nám dal vybrat z pěti figurek – Svaté rodiny či tří králů – na které je tu předpřipravený materiál. A pak už jen sedíte a vyřezáváte,“ popisuje Kristina Poláčková. V jejích rukou se pomalu rodí postava Panny Marie. „Není to namáhavá práce, ale mám asi malou prostorovou představivost, je pro mě těžké odhadnout, kde má figurka co mít,“ usmívá se rozpačitě.
Pro radost, ne pro výsledek
„Co si představíte a nakreslíte, to také vyřežete, i když jste to nikdy předtím nedrželi v ruce,“ oponuje Ondřej Drábek. Sám se specializuje spíš na volnou tvorbu a větší sochy, ale betlémy podle něj k vyřezávání patří. Během víkendu, jako je tento, si prý vyrobí vlastní figurku i největší nešika. „Vysvětlím teorii, ukážu vám, jak se používá dláto, nabrousím je, pak vám dám do ruky papír a tužku, nakreslíte si návrh, vybereme dřevo a vy se pustíte do práce – nic dalšího v tom není,“ tvrdí mi s jistotou.
Začátečník vystačí se základní sadou dlátek, až pokročilým se vyplatí do nářadí více investovat – lepší dláta se tak rychle netupí a lépe padnou do ruky. Práce pak jde rychleji a lehčeji kupředu. Samozřejmě je na místě dávat si pozor na prsty – nástroj řízne do krve i při pouhém dotyku a také na Ondřejových rukou je znát, že se dřevem a ostrým nářadím pracuje už roky. „Samozřejmě se od vás nečeká, že se hned budete stavět k práci jako profesionál,“ uklidňuje mistr. Nejde tu přece o soutěž.
Ohlédnutí za vlastními tradicemi
Účastníci odrýpávají hobliny (ty se budou hodit pod morče nebo na otop) a se smíchem navzájem porovnávají své pokroky, sem tam se zadívají na zeď, kam se promítá videopostup, či vstanou a jdou se občerstvit. Organizátoři do víkendového programu zařadili i vycházku: nejen proto, že místo, kde zdejší kantor Ryba složil proslulou Českou vánoční mši, k vidění více než láká, ale také kvůli zádům – právě ta totiž nad vyřezáváním nejvíc bolí, stejně jako oči. Nedělní liturgii pak mohou účastníci prožít v kostele ve Starém Rožmitále, kde byla Rybova mše provedena poprvé (letos o Vánocích je to právě 220 let) a kde také na hřbitově odpočívá sám skladatel.
„Na sobotní večer jsme ještě pozvali betlémáře Jana Rodu, který má velké znalosti o českých chrámových betlémech. Jejich historii totiž neznají kolikrát ani samy farnosti,“ doplňuje Kristina Poláčková. V rámci Křesťanských Vánoc na lepší seznámení s vlastními tradicemi mysleli i jinak – například děti si mohou chodit prohlížet jesličky v pražských a brněnských kostelích a na každém stanovišti získat kartičku s figurkou, aby tak nakonec měly vlastní kompletní papírový betlém (více na webu ).
Vyřezávání bude krásný koníček do důchodu
Odpoledne pokročilo, špalíčky v rukou účastníků se stále více podobají figurkám. Paní Marie přemýšlí, čím naplnit své „daračce“ nůši. Bude to vánočka? Koláče? Husa? „Počkám, až bude mít pan mistr chvilku, a poradím se s ním. A také ho poprosím, ať mi pomůže s obličejem,“ rozhodne se. Vyřezává dnes poprvé. „Jsem právnička a my, co pořád jen sedíme u počítače, zaměstnáváme stále jen jednu část mozku. Není na škodu začít takhle procvičovat i tu druhou,“ směje se paní Marie. „A potom – vyřezávání bude krásný koníček do důchodu,“ dodává v nadsázce. Vystaví si letos svůj výrobek na vánočním stole? „Každopádně ho ukážu manželovi, aby mi to vůbec věřil,“ uzavírá novopečená řezbářka.
Na listopad roku 2017 plánuje arcibiskupství další ročník kurzu. Všechny informace budou dostupné na stránce .

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou