16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Charita pomáhá v Barmě

20. 5. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/21 O důležitých životních okamžicích, 20.5.2008

Až dva a půl milionů Barmánců se v důsledku řádění cyklonu Nargis propadá do humanitární krize. Kromě střechy nad hlavou postrádají léky, pitnou vodu i nezbytné potraviny. Spolu s jinými organizacemi pomáhá na místě také Charita.

„Charitas Internationalis má v Barmě již sedm pracovníků a ve spolupráci s místní charitou dodává potraviny a vodu 40 tisícům potřebných lidí,“ sdělil KT Jakub Dvořáček z Charity ČR, která pořádá sbírku na pomoc Barmě. Odezva této sbírky je ovšem zatím poměrně malá. Charita ČR má přitom podle pracovníka svého tiskového oddělení Jana Oulíka tu výhodu, že její pobočky se nacházejí takřka ve všech částech světa. Tato skutečnost umožňuje reagovat rychle a operativně na aktuální potřeby.
Barmská junta odmítá vpustit do země větší množství cizinců, a pomoc tak na mnoha místech stále vázne. Kvůli znečištěným studním se přitom v Barmě rychle šíří epidemie úplavice a další infekční choroby. „Situace je tu opravdu dramatická,“ vyjádřila se Birke Herbruchová z Maltézské pomoci, která působí s dalšími dobrovolníky ve městě Labutta, jež bylo ze čtyř pětin srovnáno se zemí. I v této oblasti se začínají šířit různé typy průjmových onemocnění.

Zmanipulované referendum
Barma navzdory katastrofální situaci po řádění cyklonu Nargis schválila v referendu novou ústavu země. Dokument zajišťuje vojenskému režimu vládu i pro další roky. Opozice označila hlasování za „plné podvrhů“ a tvrdí, že většina Barmánců se současným režimem nesouhlasí. Sbírkové konto Charity ČR pro pomoc strádajícím v Barmě: 22770022/0800, variabilní symbol: 121.
(Aktuálně.cz, mtz)
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou