26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Charismatická konference už podvacáté

15. 7. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/29 110 let od narození kardinála Tomáška, 15.7.2009, Autor: Tomáš Kutil

„Přijeli jsme si odpočinout a načerpat nové duchovní povzbuzení.“ – To byla nejčastější slova, jimiž účastnící jubilejní 20. Katolické charismatické konference vysvětlovali svou přítomnost na brněnském výstavišti. Mottem setkání byl verš z Matoušova evangelia: „Vzchopte se, já jsem to, nebojte se“ (Mt 14, 27).

Konference byla výjimečná i počtem účastníků. Do Brna jich přijelo rekordních 5 600. Z toho bylo zhruba 500 dětí, pro které organizátoři uspořádali paralelní dětskou konferenci, kde měly děti svůj vlastní program, dokonce i speciální bohoslužbu slova a mši svatou. Skladba účastníků byla velmi pestrá – dorazili lidé všech věkových kategorií z téměř všech koutů České republiky. „Vzala jsem s sebou matku a sestru, protože jsou po záplavách a stále uklízí, tak aby si aspoň tři dny odpočaly a načerpaly nové síly,“ svěřila se KT Anežka Bednářová, Školská sestra de Notre Dame. Mnoho lidí bylo na konferenci poprvé – například Martin z Mrákotína. „Chtěl jsem vědět, jak to tady vypadá, a jsem příjemně překvapen. Zaujala mě přednáška P. Vojtěcha Kodeta a atmosféra, která tu je,“ prohlásil. Službu dobrovolníků oceňovali zejména rodiče, kteří díky ní mohli nerušeně prožít alespoň část toho, co pro ně organizátoři připravili. Programu konference tradičně dominovaly mše svaté a přednášky. Těch se ujali P. Vojtěch Kodet, Kateřina Lachmanová, Jiří Černý, Veronika Barátová, P. Aleš Opatrný a zahraniční host Charles Whitehead. Tento Brit patří mezi nejznámější osobnosti Katolické charismatické obnovy ve světě. „Je to naprosto přirozený a pokorný člověk – velmi mě tím oslovil. Například jak hezky se věnoval lidem při autogramiádě a na nic si nehrál,“ dělí se o svou zkušenost jeden z účastníků akce, Karel Mýl. Jeho bratra Tomáše zase oslovily Whiteheadovy životní zkušenosti. „Vykládal třeba text z Písma a dával konkrétní příklady ze svého života a okolí. Připomněl mi, že Bůh je živý a pořád přítomný. To, co se píše v Bibli, můžeme zažívat každý den, právě tady a teď. Řekl dále, že to nezáleží na naší svatosti, ale že je to Boží milost. To bylo super připomenutí,“ dodává Tomáš Mýl. Konferenci podpořil i brněnský biskup Vojtěch Cikrle, který pro účastníky sloužil ve středu večer mši svatou.

 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou