26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Cesta do Bruselu má vést přes Varšavu

6. 5. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/19 Žena jako matka, 6.5.2009, Autor: Martin T. Zikmund

Byl to největší kongres v historii Evropské lidové strany. V poslední dva dubnové dny se na něj sjely špičky křesťanských demokratů z celé Evropy a asi dva tisíce dalších delegátů a hostů. Místem konání byla nejvyšší budova Polska – varšavský Palác kultury a vědy. Záměrem účastníků bylo ukázat před volbami do Evropského parlamemtu svou jednotu a sílu.

Ohromný sál byl upraven, vyzdoben a nasvícen tak, že připomínal sjezdová show amerických demokratů či republikánů. Evropští lidovci se zde chtěli prezentovat jako „vůdčí politická síla v Evropě“. V projevech se střídali představitelé jednotlivých stran či evropských institucí: Angela Merkelová, Silvio Berlusconi, Mikuláš Dzurinda, Wilfred Martens, H.G. Pöttering a celá řada dalších. Za české partnery promluvil Cyril Svoboda. „České předsednictví ukončíme přijetím Lisabonské smlouvy,“ uvedl a jeho slova vzbudila potlesk. První aplaus však vyvolal polský premiér Donald Tusk, který připomněl varšavskou návštěvu Jana Pavla II. před třiceti lety a následný vznik Solidarity. „Země potřebuje obnovu, potřebuje Ducha,“ opakoval nadšeně tehdejší papežova slova. „Na tomto setkání mě nejvíc zaujalo, že finanční a ekonomickou krizi jednotliví řečníci vykládali jako projev morální krize,“ uvedla pro KT slovenská europoslankyně Anna Záborská. „Obvykle se každý dívá jen na své národní zájmy, tento však sjezd ukázal, že je třeba také společně usilovat o křesťansko-demokratickou Evropu,“ uvedl pro KT zase Bartho Pronk, politický expert z Nizozemí. Řada řečníků poukázala také na historický paradox, že největší sjezd křesťanských demokratů se koná v budově, kterou v nejhorších dobách studené války daroval Polsku sovětský vůdce Stalin.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou