26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Cesta 121 jede na plné obrátky

19. 2. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/8 Svátost, nebo rituál, 19.2.2009

Když se koncem loňského roku objevilo občanské sdružení, které si vytklo za cíl pomáhat stárnoucím kněžím, začali lidé reagovat tak živě, že to nikdo z jeho zakladatelů nečekal. „Je skvělé, že to někoho napadlo!“ znělo z mnoha úst laiků i duchovních. A nezůstalo jen u slov. Podpora byla natolik silná, že po pár týdnech existence mohla Cesta 121 realizovat konkrétní pomoc.

„Mysleli jsme si, že se ozve pár jedinců a naši činnost budeme rozjíždět postupně, ale ta lavina zájmu nás ohromila,“ popisuje první týdny Cesty 121 její předseda a šéfredaktor KT Antonín Randa. „V dnešní době se hovoří spíše o tom, že svět duchovních a laiků se navzájem vzdaluje, avšak v tomto případě nastal pravý opak. Lidé ukázali, že jim na kněžích záleží, a pokud jsou v nouzi, jsou ochotni jim pomoci,“ říká spokojeně P. Prokop Siostrzonek, jeden z autorů projektu. Biskupové se s náplní činnosti sdružení seznámili na lednovém zasedání ČBK a hned poté se diář Cesty 121 s kolonkou „Komu pomoci“ začal plnit jmény. „Pan biskup Radkovský diktoval jména kněží dokonce už v přestávce před jednáním,“ potěšil flexibilní přístup plzeňského biskupa Antonína Randu. „Aby starého kněze, pokud chce na zahradu, museli snášet ze schodů dva chlapi, to je přece nevhodné,“ popisuje Randa jeden z případů, který díky spolupráci s biskupy pomáhá Cesta 121 řešit. Pokud by chtěl někdo ze čtenářů KT Cestě 121 pomoci, nemusí to být jenom finanční příspěvek, ale například i tip na kněze, jenž pomoc potřebuje. Podle Randy je zatím největší zájem o schodišťové sedačky, kdy se obtížně pohybující se osoba posadí do křesla a to ji vyveze do patra. Novinkou jsou pak náramky, jimiž si kněz v případě nouze přivolá pomoc. Pokud upadne nebo se mu udělá špatně, může náramek zachránit život. (red) Každý, kdo by znal kněze, jenž by pomoc potřeboval, se může obrátit na adresu: Cesta 121, Londýnská 44, 120 00, Praha 2, e-mail: info@cesta121.cz, tel.: 224 250 395. Cesta 121: bankovní spojení: 2102001767/2700, variabilní symbol 5002.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou